-----------------------------------
StarChild
13 Sep 2016 18:13


-----------------------------------
Incerc sa raspund

Deci da ... unii ii zic encoder, altii generator de impulsuri. Ideea, dupa cum ai inteles, este ca eu rotesc butonul, ala transmite cati pasi am rotit + sensul de rotatie (de fapt sensul il depisteaza din soft) si transmite un numar proportional de pasi catre driverul motorului... care se roteste aproape simultan si proportional cu generatorul de impulsuri.   Senzatia e ca si cand rotesti focuserul.
Daca apas  butonul de la generatorul de impulsuri, softul va trimite x3 numarul de pasi. Cand apas din nou revine la x1 pasi.

Teoretic poti trimite impulsurile de la generator direct in drive-ul motorului, dar ala nu va sti sensul de rotatie..... greu de explicat in scris, dar nu merge chiar direct. Arduino asta face, determina sensul, inmulteste impulsurile de la generator cu cat e nevoie ca sa iasa numarul necesar de pasi, si mai detecteaza daca ai apasat butonul.

Am sa pun schema si codul pe aici ca sa fie mai clar.

Rotile si cureaua.
in fctz de diametrul axelor (motor si focuser) am ales cele mai mici roti care le puteam monta.
Raportul de reductie nu e ales.... asa a rezultat, am fost doar atent sa fie reductie nu amplificare.
Am luat modelele 3D de pe site, asamblat modelul, am generat "cureaua" dintre ele si am masurat lungimea curelei. Am ajustat distanta intre roti astfel incat lungimea curelei sa fie foarte apropiata de ce dimensiuni au aia pe site. Pe scurt asta a fost toata proiectarea.