-----------------------------------
Teo
15 Sep 2016 17:39


-----------------------------------
1 )Nu ai citit cu atentie ce am scris, intelegand tocmai invers.
Am scris ca telescopul cu tub este mai ferit de decolimari, necesitand colimari mai rare. La cel fara tub, oglinda secundara si bariletul ei sunt expuse atingerilor involuntare si posibilitatii mai mare de decolimare.
2) La reflectoare conteaza totusi diferenta de la 130 la 150 mm atat la rezolutie cat si la cantitatea de lumina colectata, dar mai ales la contrast. Oglinda secundara reduce contrastul destul de mult iar apertura conteaza mai ales la obiecte difuze, foarte palide care necesita observatii cu privirea indirecta.
As alege oricand un reflector cu apertura 150 mm fata de unul de 130 mm pentru observatii vizuale. Si mai ales varianta in tub, care este mult mai protejata. De asemenea, raportul f/d=8 este superior celui f/5 in ceea ce priveste coma si utilizarea unor oculare mai putin pretentioase la observatiile vizuale. De asemenea, focala mare te ajuta la grosismente mari, mai ales la observatiile planetare si selenare, utilizand oculare cu focale mai lungi, mai putin pretentioase.

3)
Faptul ca "primul mi-ar furniza imagini cu dso pe care nu le-as putea vedea cu al doilea" as zice ca e un piiiic exagerat in contextul 150mm vs 130mm apertura.
Eu nu am facut aceasta afirmatie. Este facuta mai mult in scop de intrebare, de catre Stefan C.