-----------------------------------
iulian90
11 Oct 2016 15:18


-----------------------------------
Buna ziua! Ocularul RK 20mm provine din accesoriile refractorului.Anul trecut am achizitonat refractorul Bresser de 60x815mm ,in pachet avand 2 oculare: RK 20mm si K 4mm.Ocularul K4mm s-a dovedit a fi de 8mm si nu era prea calitativ,avand aberatii cromatice si aberatie sferica asa ca l-am modificat  (avand design optic Kellner cu 3 lentile din care doua lipite) inlocuidu-i lentila de ochi ,care era simplet,cu un dublet de aprox. aceleasi dimensiuni si focala care in combinatie cu dubletul de camp al ocularului a dat rezultate foarte bune,disparand aberatia sferica iar cea cromatica s-a diminuat foarte mult.  Ocularul RK(Reversed Kellner) 20mm,cel despre care m-ati intrebat, este bun ,nu prezinta aberatii prea mari,asa ca nu l-am modificat,are AFOV=40 grade si campul corectat destul de bine spre margini ,avand totusi o mica distorsiune tip perna.In afara de oculare am mai primit o diagonala tip oglinda ,care o folosesc des si un Barlow ,nu prea bun,nonacromatic(2 lentile divergente simple puse una dupa alta),corpul din plastic ,nu prea il folosesc fiindca inrautateste imaginea in oculare.Refractorul este unul destul de bun,obiectivul fiind spatiat,avand raport focal mare(f/13.3),prezinta totusi o mica aberatie  sferica dar care nu deranjeza decat putin la planete,la DSO se comporta foarte bine.