-----------------------------------
Mircea Pteancu
14 Oct 2016 15:41


-----------------------------------
Marius

Multumesc pentru citatul de la DSO.
Da, cu bucurie pot sa spun ca mi-a reusit ''filmarea''.

Herr Alien

Multumesc pentru harta , nu sunt prea familiarizat cu situl AAVSO.
Am tiparit harti in trecut acolo , cand au fost nove sau supernove de observat.
Nu stiam ca exista optiunea ''flipped''.

Aseara conditiile au fost adverse , Luna in faza de 90% , ziua a 13-a , nori subtiri in valuri si ceata usoara la sol.
Am identificat zona generala a stelei RX And cu binoclul Fujinon 7x50mm si harta ''ghimpuita''.
Am gasit zona detaliata la 20x cu luneta RFT 90x 600mm la 20x /LV30mm in camp de 3 grade.
La 20x nici urma de RX And.
Am marit grosismentul la 48x /ocular ortho University 12.5mm ,camp de 53 minute.
La inceput am zarit RX And doar cu privire indirecta , era de o luminozitate foarte slaba.
Apoi imaginea s-a stabilizat.

Despre gasirea lui RX : de notat ca ''sub'' RX se vede un sir drept de patru stele de la SW spre NE,sirul include ca a doua stea a sa pe cea de 106mv.
Mie mi s-a parut ca RX formeaza un triunghi isoscel cu steaua  106mv  si urmatoarea ,a treia stea din sir,cea mai luminoasa dintre cele patru.
In acelasi timp , RX este varful estic al un romb in care varful vestic il formeaza steaua de 60mv.

Am reusit cu greu sa fac chiar si o estimare ( doar cu scop ''autodidactic'') si anume :

                    ''a'' 6 RX 4 ''b''

Incerc sa aflu ce luminozitate au stelele notate cu ''a'' si ''b'' in atasament.

Cer senin , Mircea