-----------------------------------
Dbird
15 Oct 2016 14:16


-----------------------------------
Din nefericire in wekendul in care am apucat sa ma uit putin prin 30x80 nu am mai avut forta sa stau prea mult cu binoclul. Munciem mult la niste tampenii si nu prea imi lasasem timp de observatii.  Am iesit cu el asa intr-o doara caci nu imi inchipuiaim ca va da randament (fata de  cum sa comportat pe zi terestru). Am privit rapid in cateva locatii, am fost putin surprins, am facut  ceva comparatii cu 20x80 (strict tehnice vis a vis de vizibilitatea unor stele  slab luminate) si apoi am privit spre singura stea dubla pe care fac teste (si  o si identific foarte repede)  Acum trebuie sa zic ca daca exista probleme cu 25x100 , acestea sunt inaintea ocularului (ambii ochi induc astigmatisam , mai ales dreptul , deh materiale slabe ...romanesti ). Nu m-am gandit pana acum ca de fapt o pupila mica de iseire m-ar ajuta diin acest  punct de vedere , dar se pare ca zoth are dreptate ... voi verifica si acest aspect. 
Celestonul 25x100 ca si TS 20 x80 nu m-au ajutat. E adevarat ca atunci cand  am ochii obositi , astigmatismul indus este si mai mare, dar m-am obisnuit.
Deci nu stiu cum se comporta la nebuloase, planete si nici macar luna (nu era pe cer in acea seara). Sper sa pot sa povestesc intr-o iesire urmatoare.