-----------------------------------
Mircea Pteancu
16 Oct 2016 18:12


-----------------------------------
La noi ploua des , tomnatic , nu voi putea face observatii deseara , deci am timp sa o fac pe sfatosul!

1.Lasi elementele optice sa se usuce si apoi pui capacele.
Daca monturile elementelor sunt facute din metale diferite, prezenta umezelii  duce la electroliza.Naspa!

2.Elementele optice nu se sterg nici cu microfibra - denumire fitzoasa pentru carpe -  nici cu altceva.
Cand este absolut necesar , se spala.
Praful  insoteste elementele optice pe toata durata vietii lor ,daca este in cantitati mici nu dauneaza.
Doar cand observi la limita instrumentului vezi influenta negativa a mizeriei de pe elementele optice.
(Daca ai ajuns sa faci frecvent observatii la limita ,felicitari,nu mai ai nevoie de sfaturile mele.)

3.In timpul observatiilor nu ai cum sa tii capacele pe ocularele folosite.
Cand ai terminat,pui capacele.
Cand ai terminat inseamna  acum , nu maine la ziua.

Esenta problemei sta in planificare.
Trebuie sa iti faci un plan : voi observa obiectul X 1,deci voi folosi accesoriile y si z.
Tin ocularele in buzunar sau in borseta , cu capacele puse , la caldurica.
Scot capacele de pe oculare ,fac observatiile , am terminat cu obiectul x , pun capacele.
Daca mai fac alte asemenea observatii , le tin la indemana.
De pilda ,fac observatii DSO : folosesc ocularele de 25mm si 10mm.
Am observat obiectul X1.
Dar vreau sa observ si alt obiect DSO.
Pun capacele si bag in buzunar sau borseta ocularul de 10mm.
Caut cu ocularul de 25mm obiectul DSO nr. X2.
Caut,bajbai,iar caut,iar bajbai, fug intre atlase si binocluri - ocularele stau bine intre timp ?- pana la urma gasesc obiectul x2.
Schimb ocularul de 25mm cu cel de 10mm.
Observ obiectul x2.
Si tot asa , rotesc cele doua oculare pana la obiectul DSO nr Xn.

Vreau sa observ insa si niste stele duble sau nebuloase planetare sau vreo planeta.
Deci voi folosi mariri mari.
Calea spre dezastru este cea in care schimbi ocularul de 25mm cu cel de 15mm apoi cu cel de 10mm apoi cu cel de 6mm.
Mai devreme sau mai tarziu , careva dintre ele va pupa fie betonul , fie va linge noroiul fie se va alege cu amprente.
(As face pariu ca mai devreme , nu mai tarziu... :twisted: )

Trebuie sa dedici timp si sa faci in prealabil antrenamente : sa ai in focuser ocular pentru  cel putin 100x si sa prinzi obiectul dorit in campul ocularului numai din cautator ,fara oculare intermediare.
Eu prind obiectele pentru mariri de pana la 200x cu succes de peste  90%  numai din cautator.
Pentru mariri de 250x - 300x am o rata de succes de min. 60-70 %.
Colegii care au facut observatii cu mine pot sa confirme.
Deci si la mariri mari folosesc cel mult doua oculare , sa zicem unul de 9-10mm si al doilea de 4mm (sau 5mm sau 6mm) , rotite ca mai sus ,la exemplul DSO. 
Recomand deci antrenament , incepand cu mariri mici pe stele luminoase apoi marim grosismentul, apoi alegem stele mai slabe etc

In acest fel protejam ocularele prin metode active- prin utilizare rationala  , nu reactive - prin curatare,stergere etc. 

Succes, Mircea