-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Oct 2016 22:24

Nicolaus Copernicus
-----------------------------------
Am convingerea ca toti astronomii amatori au auzit , au citit ,au vazut documentare despre Nicolaus Copernicus ca fondator al teoriei heliocentrice.
Intai Copernic - cum il numim noi in literatura astronomica romaneasca - a publicat in 1514 un rezumat nesemnat de 40 de pagini al ideilor sale , lucrare intitulata ''Commentariolus'' adica ''Micul comentariu''.
Lucrarea principala a lui Copernic este insa ''De Revolutionibus Orbium Coelestium'' , carte in care acesta expune pe larg teoria sa cu privire la structura heliocentrica a sistemului solar.
Stim ca in Mai 1539 Copernic inca mai lucra la cartea sa.
Dar deja in Septembrie 1539 ,Joachim Rheticus ,unul din discipolii lui Copernic , publica o carte ''Naratio Prima'' in care era prezentata teoria heliocentrica a magisterului.


Mult asteptata si deja anuntata ''De Revolutionibus Orbium Coelestium'' a fost publicata in  1543 , chiar anul mortii lui Copernic.
Legenda spune ca in dimineata  zilei de 24 Mai 1543 Copernic si-a revenit pentru putin timp din coma doar pentru a tine in brate capodopera vietii sale ,dupa care si-a dat duhul in pace. 

Discutand recent cu dl. Virgil Scurtu , acesta mi-a comunicat observatia sa legata de pagina de titlu a cartii ''De Revolutionibus Orbium Coelestium''.
Asadar dl. Scurtu banuieste ca a gasit o eroare in titlul cartii lui Copernic si mi-a sugerat sa intreb distinsii colegi de forum daca sesizeaza  aceasta ( posibila )  eroare.
Evident ca ne referim la primele editii din epoca ale celebrei carti.
Atasez o imagine cu o asemenea pagina de titlu.
Invit colegii sa elaboreze o erata pentru o (posibila ) eroare veche de 500 de ani.

Mircea