-----------------------------------
cipndale
12 Noi 2016 20:18


-----------------------------------
Am sa incerc sa ating un pic problematica ridicata si sa incerc sa clarific ceva aspecte care sunt un pic neclare.
... daca ocularele la microscopul binocular mono (compound) trebuie sa arate o 2 imagini perfect simetrice...
Pentru o mica clarificare (deoarece nu ai specificat exact &#537;i clar tipologia instrumentului) am sa încerc sa ghicesc despre ce instrument e vorba (corectează-ma dacă gre&#537;esc). Se pare ca vorbe&#537;ti de un microscop stereo. Acest tip de instrument nu trebuie sa "arate imagini perfect simetrice". Imaginile la un microscop stereo nu au nici o legătură cu simetria, pentru ca fiecare ocular "prive&#537;te" spre aceea&#537;i zona a unui obiect dar cu unghiuri de incidenta diferite (paralaxa), deci ca rezultat prive&#537;te pe fe&#539;e diferite ale obiectului (în caz că acesta din urmă are topografie superficială). De aici rezultă o imagine tridimensională. Acela&#537;i efect îl po&#539;i ob&#539;ine &#537;i dacă încruci&#537;ezi ochii (strabism). in strabism vezi dublu pana când obiectul îl pui exact unde converg ochii.


Cu un binoclu colimat cand focalizezi la un obiect la 2 metri, sa zicem ca are 9x ti-l apropie de 3 ori la cc 68 cm... atunci in oculare iti apar 2 imagini convergente...daca inchizi un ochi se vede obiectul in partea nazala a fiecarui ochi... Eu cand ma uit la microscop vad dublu..si asa si pare logic (geometric) ca ar trebui sa vad... Nu am cum sa privesc la infinit un obiect aflat la 30 cm decat daca fortez... Intrebarea este daca este normal sa apară asa.(imagini perfect identice)... Multumesc anticipat!

Ce în&#539;elegi printr-un binoclu colimat? Dar prin imagini convergente? E bine sa clarifici terminologia. Imaginile nu au cum sa fie convergente. 
 
Secretul pentru a nu vedea dublu la un stereo e ori distanta interpupilara, ori, cel mai probabil, obiectul nu e pus în zona unde converge paralaxa obiectivelor/ocularelor.