-----------------------------------
Mircea Pteancu
25 Noi 2016 20:13


-----------------------------------
Lucian

Numai telescoapele foarte scumpe sunt construite  SI pentru calitate.
Toate celelalte sunt construite avand drept scop unic profitul cu orice pret.

Sa luam un singur element al telescopului si inca unul anost : tubul.

Exemple : reflectoarele de 6 inch ar trebui sa aiba un tub de 200 mm diametru.
Cate au tub de 200mm ?
Majoritatea au tuburi de 180 mm ( 7 inch ) diametru - deci vedem ciupeala la material si manopera.

Cele de 8 inch ar trebui sa aiba 10 inch diametru dar au 9 inch , reflectoarele de 10 inch ar trebui sa aiba tub de 30 cm diametru /12 inch etc
Cate au diametrul corect ?

Dar nu-i problema , vii si cumperi ventilatoare  de la noi ...si power box ...si regulatoare de turatie... si senzori care sa regleze turatia dupa temperatura mediului...

E ca si cu firmele farmaceutice : consumati cu incredere hrana chimizata ca avem in concernul nostru destule fabrici de medicamente !

Si uite asa , tubul este - numai si numai spre binele nostru ..sa fie usor ...hm...mai portabil - miscorat in diametru !
Nu se termina povestea aici.

S-au prins producatorii ca multi amatori trebuie sa faca naveta la un loc de observatie cu cer negru : pac , numai si numai de dragul lor , ca sa incapa  (cica) telescopul in portbagaj monteaza focuserul exact pe buza tubului.
Pune-ti tu parasolar daca nu-ti place , noi numai de dragul tau am micsorat  (si pe lungime)  tubul... ca ai masina mica.

Va spune acum vreun Toma necredinciosu' , ce mare scofala se obtine cu aceste ciupeli , ce mare profit cred eu ca va castiga producatorul si comerciantul en-gros ?

Partea de economie de material si manopera este partea mica a castigului.
Partea mare a castigului il aduce volumul si greutatea mai mica a produselor.
Fiecare procent castigat aici inseamna profit de multe % % %  din pretul de vanzare engross datorita transportului mai ieftin si magazinajului in spatiu mai mic = $$$$$

Din exact considerentele de mai sus cresc vanzarile de telescoape Bird-Jones.
Acolo se vad cel mai bine cele de mai sus.

Am atins in trecere doar partea din telescop numita ''tub''.
Daca-ti construiesti tu telescopul , atunci poti sa faci lucrurile cum trebuie.
Fiind unicat  te va costa insa in bani  mai mult decat il costa pe producator  tubul de serie.


Pe de alta parte , nu ai cum sa faci tu totul.
Sau te va costa prea mult fie finaciar fie ca  timp de asteptare.
Sfatul meu este sa iti procuri elemente optice cat mai fioroase , sa cumperi accesoriile specializate gen oculare si focuser de la comercianti fara sa faci compromisuri iar montura ,montajul ,reglajele , ajustarile  sa le faci tu.
Dupa placul tau.

Confectionarea opticii prin forte proprii este o activitate cu totul iesita din comun , are un zen foarte puternic , dezvolta extraordinar spiritul analitic , stimuleaza autocunoasterea si dezvolta automotivatia.
Dar este un drum care duce la inaltimi deci este foarte aspru , numai cei mai buni dintre noi sunt capabili sa-l strabata !

Succes orice cale vei alege ,Mircea