-----------------------------------
Dbird
29 Noi 2016 13:11


-----------------------------------
Din putina mea experienta cu binoclurile am observat un fenomen interesant. Eu (cel mai probabil din cauza tineretii) cu ochiul drept am tendinta de a observa la stele un efect mai pronuntat de astigmatism. Pana aici nimic nefiresc , fiind ceva natural , un defect  e adevarat, dar natural. Acum am mai observat ceva. Cu cat la un binoclu este mai mare casi  magnificatie cu atat si ochiul meu buclucas vedea mai preganant razele enervante. Pe de alta parte acelasi ochi buclucas este cel principal de observare cu luneta newtoniana la care insa la magnificatii de pana la 120 x nu are astigmatism similar cu un binoclu de exemplu 25 x. Banui pe undeva ca in acest fenomen un rol destul de mare il au reflexiile/refractiile multiple din prisme. Este si motivul pentru care (in speranta ca voi dovedi acest lucru) sunt in procesul de a face un binoclu fara prisme. Un fel de galeean si nu prea caci voi folosi 2 tuburi cu obiective de 50 mm provenienta dela un binoclu rusesc 20x50 si doua oculare erfle (aici nu sunt sigur dar par a fi de la un IOR 7x40 sau ceva similar). Puterea maritoare obtinuta (am deocamdata un tub cam gata, functional) este 14x. El va fi astfel facut incat sa accepte si cate o lentila Barlow 2X mergand astfel pe la 28x mai mult decat  suficient pentru diametrul obiectivului. Am apucat niste zile in urma sa gasesc vreo cateva stele pe cerul acesta extrem de suparat pe noi si as spune ca la 14x (doar asta am verificat) am constatat o lipsa totala de astigmatism privind cu ochiul buclucas. Nu am facut inca studii comparative efectiv cu un binoclu similar ca magnificatie. Vreau sa temin ambele tuburi si sa le leg intre ele inclusiv sa le pot pune pe un trepied. Vor urma teste clare comparative caci mai conteaza ceva ....in aceasta imperfectiune a ochiului pe care o rasfrang si asupra prismelor ...daca am ochii obositi astigmatismul este mai pronuntat, daca sunt odihniti acesta este mai redus.
Doar o ipoteza...