-----------------------------------
Mircea Pteancu
29 Noi 2016 19:10


-----------------------------------
Eu cred ca fenomenul descris de Dbird are o explicatie data de Mel Bartels.
Obiectivele binoclurilor sunt foarte deschise la f/4 chiar f/3.
De aceea un binoclu de 25x il deranjeaza mai rau decat un telescop de 120x : din cauza pupilei de iesire.

Dar acest subiect al pupilei de iesire (nu-i musai ) dar il putem  abord si in noul mod  propus de Bartels.
Abordarea veche : un telescop + o multime de oculare.
Abordarea noua : un ocular + mai multe aperturi.

Sa privim un pic spre telescop in general  si apoi sa revenim la binoclu:

http://www.bbastrodesigns.com/rft.html#SmallerScopes

Ca sa experimentam  abordarea Bartels  nu trebuie sa ne mai temem de fiorosul grosisment minim.
Intradevar , folosind un grosisment mai mic decat cel minim ,pierdem apertura.
Dar castigam in calitatea imaginii deoarece ,desi pare paradoxal la prima citire, pupila de iesire scade folosind un grosisment mai mic iar aberatiile care scad, fundalul campului se intuneca , contrastul creste si vedem mai bine si mai mult decat la apertura mai mare /pupila de iesire mai mare.

Cum se poate face experimentul Bartels ''un ocular+aperturi multiple '' ?
Calea cea mai simpla este ca la un telescop de grosisment dat sa aplici diafragme.
Bartels ne indeamna sa facem acest experiment pentru a afla grosismentul care pentru ocularul si grosismentul ales ne ofera cel mai bun contrast.
Si apoi pentru acel ocular  sa construim o serie de telescoape cu aperturi in serie crescatoare cu ratia seriei  intre 1,4 si 2.

Revenind la binocluri , o explicatie posibila desi ma duce gandul si la lucru la nimereala.
Adica ..''hai sa mai proiectam un nou binoclu , ca asa cere conducerea...''.
Binoclurile gigant mentionate de zoth lucreaza la grosismentul rezolvant pentru aperturi efective in jurul a 40mm-50mm - 60mm pentru lumina de zi , in care  exista detalii de rezolvat .
Firmele respectabile de lunete terestre stiu foarte bine ca acestea nu merita sa depaseasca 60x60mm.
Ce este peste  e doar pentru fitze...vox populi,vox derbedei !
Iar in lumina slaba , de noapte acele binocluri lucreaza la grosismente RFT deci de camp larg sau pe aproape.

Ideia lui zoth sugereaza un nou  instrument de nisa ,inca inexistent si cu caracteristici deosebite.
Contrar parerii lui Dbird , eu cred ca si lui ii va placea foarte mult un asemenea binoclu de grosisment rezolvant /mare.
Asta deoarece grosismentul marit vine insotit de o reducere a pupilei de iesire.
Ori binoclul de 25x mentionat avea probabil si o apertura mare ,deci pupila de iesire mare,banuiesc o apertura de 100mm.
Ideia lui zoth insa este despre un binoclu de 100mm cu grosisment de 50x si pupila de iesire de 2mm.

De unde provine denumirea de grosisment rezolvant ?
Virgil Scurtu in ''Observatorul astronomului amator'' explica cel mai bine si mai clar acest lucru.
Nu am vazut nici in literatura internationala o explicatie mai clara a grosismentelor ca cea  a lui Scurtu.

Mircea