-----------------------------------
claudiu daniel
29 Noi 2016 23:09


-----------------------------------
Salutare . Pentru partea de optimizare poti folosi un programel numit myNewton , introduci dimensiunile dorite si el iti zice daca daca te incadrezi in minimul dorit , programul da un camp iluminat 100% de 12 mm "din oficiu" . Lumina reflectata de oglinda descrie un trunchi de con , cu baza mare diametrul oglinzii primare si baza mica diametrul campului de plina lumina dorit in planul focal. 

Eu am ales sa cumpar de-a gata telescopul , dupa ce am inceput sa ma mai documentez mi-am dat seama ca are camp de plina lumina ...zero , la tipul de focuser prezent pe tub au vrut sa fie folosit si vizual  si foto (luna , soare , planete pentru amuzament , nu are urmarire telescopul ) . Daca il optimizau pentru vizual trebuiau sa renunte la prelungitorul port ocular si sa mareasca distanta dintre oglinzi cu vreo 4 cm (pastrand focuserul butucanos prezent+ adaptor 2"-1,25" profil redus) sau focuser cu profil redus+adaptor profil redus , asa se castiga ceva la campul de plina lumina dar nu ajungea in focus dslr-ul , deci au facut un compromis pozand in specificatiile tehnice cu obstructie centrala mai mica decat concurenta , concurenta care au secundara de 63 mm, la mine e de 58mm , telescop 255mm, f 1200 . Din ce imi dau eu seama nu folosesc toti cei 255 mm de oglinda prezenti in tub :)))

  Daca vrei sa iti faci tu constructia in jurul oglinzilor trebuie sa te documentezi , sa ai inclinatie spre mestereala si precizie cat de cat in executie , altii au facut din astea si au reusit . 

Pe mine ma bate gandul de ceva timp sa "pliez" telescopul cu pricina , adica sa ocupe mult mai putin volum impachetat decat ocupa acum , dar mai rontai problema , mai fac schite ,poate fac rost cumva de placaj stratificat de mesteacan ( am inteles ca e cel mai indicat) , la mn in oras nu gasesc . Deja focuserul l-am modificat la 54 mm inaltime complet retractat, urmeaza restul ,dar o sa dureze , timpul e si el un factor de luat in calcul . 

Si pe mine m-a batut gandul sa cumpar optica si sa fac eu restul , dar la vremea aia nu prea aveam habar de telescoape , nu mai facusem asta. Acum daca ar fi sa am de ales as cumpara oglinzile (nu 250 mm ci 200 mm) si as face din ele un truss pe care sa-l inghesui intr-un rucsac .

Mai rasfoieste pe aici pe la ATM  , sigur gasesti exemple de diferite constructii .