-----------------------------------
Mircea Pteancu
01 Dec 2016 19:04


-----------------------------------
Poate despre asta-i vorba : Nicu Reinholz , amatorul din Zadareni -Arad care a construit un observator cu cupola pentru un newtonian de 30cm F/7 cu oglinda Beches , mi-a aratat in ''Sterne und Weltraum'' un articolas despre un amator care a slefuit  si a vandut foarte multe  oglinzi de 125mm F/8.
Articolul a aparut cand a livrat oglinda nr. 1000.

Un caz extrem insa este cel al unui profesor  din nordul SUA  (sau Canada ?) si care a fost recunoscut  in anii '90   drept cel mai activ astronom amator.
Palmaresul sau de observatii continea zeci de mii de observatii ,de la aurore boreale,halouri,coroane ,parhelii, , la meteori , comete , stele variabile , la obiecte Deep Sky , nove si supernove si asteroizi .
Observatiile profului au fost efectuate cu ochiul liber , cu binoclul iar cel mai puternic instrument a fost o luneta de 60mm.
Am avut articolul din Sky and Telescope dar am imprumutat revistele unui prieten care a binevoit sa nu mi le mai returneze.

Eu de vreo 20 de ani folosesc cu preponderenta un newtonian de 125mm F/7.
Nu ca m-as putea  compara cu proful american....dar micul dob de 125mm mi-a aratat sase din satelitii lui Saturn , detalii pe Marte si a rezolvat stele duble de 1''++++
M-am apucat sa numar cate obiecte am vazut pana acum ,m-am agatat pe la anul 2011 ,mereu apar chestii mai distractive de facut.
Dobsonianul de 203 mm il face aschii pe micul dob de 125mm la orice capitol , atunci cand i se poate  da cuvantul.
Iar asta se poate intampla cam de patru ori mai rar decat la dobul de 125mm.
Cand in instrumentul mic imaginea este inca acceptabila sau chiar excelenta , in dobul de 203mm vad stelele ca niste flostomoace latite de seeing.

Mircea