-----------------------------------
Mircea Pteancu
02 Dec 2016 21:42


-----------------------------------
Florin

Felicitari pentru observatii si multumesc pentru precizari.
Iota Cas am privit-o mereu ca pe o stea tripla.
Pentru binoclu am considerat-o prea stransa.
Dar daca luam in seama si componenta D atunci ar trebui sa apara si in binoclu ca dubla.
De revenit cu binoclul.

Fi Cas in schimb am observat-o numai cu binoclul si am vazut-o la ultima observatie prin binoclul 10x50mm ca fiind o dubla slaba ,larga .
Aici trebuie sa revin cu telescopul.

Asta-seara - vizual  cu binoclul galilean Hapo Lord 3.6x40mm si fotografic aparatul Coolpix S3300 pe trepied - am incercat sa observ configuratia formata din Luna si Venus, astrii aflati la Sud -Vest si in apropiere unul de altul.
Le-am si vazut pe fiecare separat dar nu am reusit sa fac poze decat la Venus , ale unor precipitatii care cadeau la mare distanta si se zareau pe fundalul crepusculului.
A mai fost o faza frumoasa cand s-a vazut ca existau deasupra Muresului cel putin doua straturi de nori.
Stratul inferior era iluminat doar dedesubt si numai la marginea sa vestica de Soarele aflat sub orizont.
Stratul superior era alb-luminos  la culoare. 
Oare stratul superior de nori era alb-luminos la culoare din cauza iluminarii de catre Luna ?
Spre Sud , la o inaltime considerabil mai mare ca a lui Venus  , se vedea Marte pe care l-am prins intr-una din poze.

Mircea