-----------------------------------
catalin dumitru
05 Dec 2016 02:06


-----------------------------------
De ceva ani , nu mai fac oculare cu redresor montate in tuburi confec&#539;ionate ad-hoc . Lenea , criza de timp dar &#537;i ceva considerente practice m-au călăuzit către tuburile barel-urilor de la ocularele de microscopie , pe 23,2 mm . 
Le chinui in special pe cele lungi de la ior-urile 5x &#537;i 5xC , ca purtătoare de redresor , &#537;i pe cele de la 7 &#537;i 10 x ca prelungire la ocularul propriu-zis . Practica mi-a dovedit că pentru afov-uri de până in 60 grade nu e nevoie de lentile mai largi de 21 mm.
Tuburile de la oculare le burdu&#537;esc cu diafragme metalice recuperate tot de la oculare de microscop , a&#537;ezate in ordine crescătoare dinspre redresor către ocular &#537;i tot crescătoare dinspre redresor către obiectiv , acolo unde consider că sunt necesare . E destul de important ca ansamblul să nu iasă prea lung , cu condi&#539;ia ca afov-ul să fie ocupat complet de imagine . E iară&#537;i recomandabil ca imaginea să nu depă&#537;ească cercul ocular decât foarte pu&#539;in , pentru a nu pierde din luminozitate .
Legatura dintre tuburile redresorului &#537;i ocularului o fac cu inele filetate potrivite , recuperate de pe la tot felul de optice , mai ales obiective de foto sau proiectoare de aparate de mărit . Inelele filetate originale ale ocularelor pe 23,2 mm ar fi bune dacă ar fi macar dublu de lungi . Dar le folosesc &#537;i pe astea ca umplutură sau stopere acolo unde filetul din tuburi e prea lung.
De regulă nu conectez mai mult de trei tuburi de barel 23,2 . Cel mai lung , de la 5x e la mijloc , unul de la 7x sau 10x e către ocular &#537;i unul scurt de la 15 sau 16 x vine montat in prelungirea redresorului , mai mult ca protec&#539;ie , de&#537;i uneori e util să fie chiar un pic mai lung.

Am pus odata &#537;i două tuburi lungi între ocular &#537;i redresor , cu care am ajuns la ni&#537;te grosismente aberante , pentru care nu există atmosferă suficient de calmă ( peste 500x pe luneta 100/1000).

Sper să îmi fac timp să urc ni&#537;te poze , zilele următoare .