-----------------------------------
StarChild
06 Dec 2016 17:03

Instrument RFT ptr vizual
-----------------------------------
Bun...am o dilema, sau trilema, am nevoie de ajutor.

Ptr focar lung ma joc cu 800HD ptr camp larg am Skywatcher-ul 120F5, e minunat setu-ul asta (amandoua OTA-urile in paralel), dar ma roade sa mai cresc putin (diametrul) in zona RFT. Deci caut ce variante as avea pentru a "upgrada" luneta 120F5 ?

Ce ma intereseaza:
- sa fie instrument RFT, deci focar cat mai scurt
- sa fie diametru cat mai mare, adica plecand de la 120 in sus, ma gandesc ca urmatorul pas ar fi macar 150, sau mai mare.
- sa fie relativ usor (sa pot folosi pe AZEQ5), sau macar sa suport posibilitate de "tunning" in viitor sa reduc greutatea
- momentan nu am ca cerinta astrofoto, dar in viitor am sa incerc si asa ceva (cand voi schimba DSLR-ul)
- pret decent....  , nu am nici banii si nici disponibilitatea de a cumpara un APO sau un ED de diametru suficient de mare.
- prefer sa cumpar instrumentul din tara, din motiv de garantie, dar hai sa zicem ca as putea lua si din Germania (sau Europa oriunde).

Variante la care m-am gandit eu:
1) SkyWatcher 150 F5 (acromat) ... l-am vazut la @aandrei la Lisa... e mare (si la diametru, si la tub), aduna lumina, dar la aberatii cromatice e semnificativ mai slab decat 120 F5, ceea ce e evident, nu e vorba de copia lui @aandrei ci "asa face toate".... ar fi o varianta daca l-as folosi  doar narrow band . La pret e cel mai ieftin. Link 2) SkyWatcher 120ED, aici as castiga doar la calitatea imaginii, ca diametru nu castig nimic, focar 900mm... pretul la limita... Link 3) Skywatcher Maksutov-Newton 190 .... aci devine interesant, creste diametrul semnificativ (dar apare si obstructia centrala e drept), focar 1000mm (e la limita dar inca sunt RFT), calitate a imaginii f buna (nu coma, nu aberatii cromatice, flat field), practic e comparabil cu un APO (de diametru mai mic evident) ... pretul e pe acolo...  tubul e mare (cam cat 2 C8-uri puse cap la cap), e greu ... dar s-ar putea usura cu 3-4kg prin simpla inlocuire a tubului (de otel) cu un tub de FC....desigur, alti bani, alta distractie, dar se poate. Link 4) Explore Scientific Maksutov-Newton 152  ... e mai mare ca 120-ul meu, e usurel (7kg), focar scurt , la pret e mai ieftin decat MN190-ul...din nou aberatii minime. Crestea in diametru e bunicica dar se adauga si obstructia centrala. Link 5) TS 152 F5.9 (acromat) .... are crestere de diametru, distanta focalae ok, aparent (asa zice lumea pe forumuri) corectia e ceva mai buna decat la un acromat 150F5 clasic, sa zicem ca e mai bun calitativ decat 150F5 dar ma astept sa fie ceva mai rau decat 120F5-ul actual, pretul ar fi in limite, e mare, e greu (11kg) ... trebuie sa-l iau din Germania.... Link 6) am cochetat cu ideea construirii unui triplet 140F5.75, @zoth m-a ajutat cu proiectul optic, dar se pare ca nu (mai) e posibila constructia lentilelor fizice ( nu sunt disponibile calibre suficient de mari). Inca studiez daca mai e fezabil realizarea acestui triplet ca ATM, dar ...
7) alte.. ?



Deci, ce sa fie, cum sa fie?  :?: