-----------------------------------
StarChild
07 Dec 2016 21:19


-----------------------------------
Momentan folosesc montura in mod AZ , si pe montura am 2 OTA in paralel, unul cu focar lung (C8 ) si unul cu focar scurt (120F5 care intentionez sa-l upgradez).... vizual.... nu intentionez sa fac foto (cel mult planetar/solar , bazat pe stacking de cadre video) cu montura asta . O alta montura, mai sanatoasa, ptr DSO, pusa pe un pilon, definitiv, va urma, dar nu discutam despre asta acum. In prima fraza am zis ce si cum utilizez acum, si ce anume vreau sa inlocuiesc.

MN190-ul se poate usura cu 3-4kg cu o investitie rezonabila, dar cum ziceam, ptr fotografic va fi alta montura :-)

Despre Tak / TV si alte APO n-are rost sa continuam. Nu am bani de asa ceva, si la vizual eu nu cred ca un instrument cu 100mm apertura (fie el super extra mega neasemuit de APO) imi va arata mai multe obiecte decat un instrument decent spre bun (de ex acel MN) de apertura dubla .... da, poate un APO100 imi va arata mai multe decat un acromat 150F5, asta pot sa o cred.... dar revin cand spun ca nu imi voi vinde rinichii ptr un ochean de 100mm , nu pot face asta.

O sa va rog sa discutam despre variantele prezentate la inceput sau similare/echivalente (ca pret)