-----------------------------------
tudor
12 Dec 2016 11:23


-----------------------------------
Din cate am inteles eu din aceste discutii, de aici si din alte topicuri unde s-au facut referiri la grosismentul rezolvant, este ca acest grosisment rezolvant este o limita ce tine mai mult (dar nu in totalitate!!!!) de instrument decat de ochi (pt ca acuitatea vizuala difera). Cu alte cuvinte este limita rezolutiei unui obiectiv de unde, in conditii ideale, putem incepe sa vedem si cu ochii nostrii. Prin conditii ideale as enumara cer bun, acuitate vizuala buna, experienta la ocular. Normal, cum aceste conditii nu se vor gasii de cele mai multe ori impreuna, mai util este grosismentul util  :). Adica, puterea egala cu diametrul obiectivului e mai utila (in practica) decat puterea rezolvanta egala cu raza. Dar acest grosisment util nu face dacat sa mareasca aceleasi detalii din grosismentul rezolvant pentru a le putea vedea cineva cu acuitate vizuala mai slaba sau pe un cer cu vizibilitate mai proasta. Iar daca tot nu vedem, vom folosi grosismentul maxim util (2xdiametrul), care va marii si mai mult aceleasi detalii din grosismentul rezolvant; Ce este peste acest grosisment maxim util, n-o sa ne mai fie util decat poate la stele duble, unde te multumesti si cu doua pete incetosate dar care se vad toutsi putin mai despartite decat la o putere inferioara
Sintetizare:
Grosismentul rezolvant, dupa cum ii spune si numele, rezolva detaliile minime pt vederea noastra (adica sunt acolo in focar dar nu intotdeauna le si vedem cu ochii nostrii, doar cei cu vedere buna) 
Grosismentul util, dupa cum ii spune si numele, e util ca ne mareste acelaeasi detalii  rezolvate de grosismentul rezolvant
Concluzia simpla, hazlie si logica:
In practica, grosismentul util e mai util decat cel rezolvant, ca de aia ii zice util. Dar in teorie, nu este mai rezolvant decat cel rezolvant, ca de aia nu-i zice rezolvant
 :lol:

am inteles bine ?

Acum, ca o parere personala, toate aceste grosismente sunt niste "cifre" exacte dar care sunt utile in a ne ghida pe noi intr-un mod cat se poate de general; Tot ce conteaza cand te uiti pe cer este sa vezi cu fiecare ocular si sa tragi concluzia prin care ai vazut tu personal mai bine!  Pentru ca alta persoana poate avea o experienta si vedere diferita; Deci tot practica "ne omoara"