-----------------------------------
Erwin
13 Dec 2016 12:02


-----------------------------------
Acum 30 de ani când mi-am luat primul computer personal (Sinclair ZX) mi-am imaginat că supercomputerele vor fi uria&#537;e, vor func&#539;iona pe bază optică, cu laseri &#537;i vor consuma enorm. Iată că m-am în&#537;elat atât în privin&#539;a mărimii cât &#537;i a consumului. Nu avem cum prevedea toate schimbările, extrapolăm lucruri deja existente. A&#537;a cum romanele lui Jules Verne care ne înflăcărau imagina&#539;ia când eram copii erau deja desuete, pentru copiii de azi care s-au născut cu smartphone-ul alături secven&#539;ele din StarTrek li se par banale. De la elefantul cu aburi &#537;i insula cu elice la raza mor&#539;ii &#537;i călătoria în Lună toate erau deja împlinite, sub o formă sau alta. Eu trag nădejdea că genera&#539;ia actuală mai are resurse să dea visători &#537;i vizionari să pună în practică SF-urile recente &#537;i că nu vom cădea pradă ignoran&#539;ei, corup&#539;iei, sclaviei, manipulărilor &#537;i conspira&#539;iilor mondiale. Pentru asta ar trebui să ne apucăm deja să construim "Funda&#539;ia" lui Asimov, măcar pe prima, chiar aici pe Terra, într-o enclavă.