-----------------------------------
claudiu daniel
20 Dec 2016 13:33


-----------------------------------
Eu am un binoclu 10x50 , exakta...economy , chiar e economy, acum vreo 10 ani cand l-am luat nu prea stiam eu prea multe despre binocluri ; acum vreun an mi-am dat seama ca lentilele de camp ale ocularelor sunt din plastic , are vignetare din prisme si din ocular (lentila de ochi e cam mica ) . Are vignetatre si din corpul obiectivului , partea cu filet care se insurubeaza in corpul prismelor are diametru mai mic decat trebuie , dar asta e "mascata" de vignetarea din corpul prismelor, apertura utila 40 mm . 

Am facut un experiment acum vreun an: am defiletat un obiectiv cu tot cu tub si l-am prelungit cu niste tevi din plastic sa pot ajunge in focus cu ocularele telescopului ( asa am vazut ca are un pic de vignetare din corpul de plastic al obiectivului) , i-am pus ocularul de 10 mm venit la pachet cu telescopul si vreau sa zic ca mi-a placut cum se vedea m81 , m82 , m42 din afara orasului ,imagine mult mai placuta si mai detaliata  decat 10x cu ocularul binoclului prin prisme ; cu ortoscopicul  de 5 mm se vedeau , normal , mai intunecate  dar acceptabile . Mai multe nu am apucat sa vad atunci si nici paree obiectiva nu o consider, dar am ramas cu impresia ca o putere mai mare de marire ar fi mai indicata in cazul meu. Incurajat de chestia asta , hai sa pun pe Luna : dezastru , cu 5 mm imagine inutilizabila (trebuia sa ma astept , la asa raport focal ; nici otoscopicele din ce am inteles eu , nu fac fata la rapoarte focale asa mici )  Am masurat o focala in jur de 170 mm , nu mai retin exact valoarea dar cam pe acolo este , deci f/3,4. 

Legat de telescop , am cumparat pana acum doua oculare , un ortoscopic de 5mm si unul de camp larg de 8,8 mm si simt ca ii mai trebuie ceva in zona 12-14mm ,un ocular de camp larg 28-30 mm nu m-a atras , trebuie si unul din ala , dar il voi folosi mai putin , la deep sky prefer o pupila de iesire de 2-3 mm ocula re de camp larg , daca as aavea buget . Stiu ca si campurile largi sunt superbe , dar daca din motive bugetare  as avea de ales intre un ocular de 14 mm si unul de 28-30mm as alege 14 mm asta in situatia in care am telescop de 250 mm , f4,8 , deci dedicat campurilor largi , ma rog , mai este si coma dar din fericire nu ma deranjeaza

Si tare as vrea sa iau doua lunete de 80 mm f5 si sa le fac binoclu (in mod sigur nu sunt singurul), dar e dificil de realizat , distanta interpupilara imi va da batai de cap , colimrea nu o vad o mare problema , daca as realiza "cotirea" razelor de lumina , fara vignetari si cat mai solid realizata , cred ca la colimare daca imi bat capul nu cred sa nu gasesc o solutie daca il blochez pe distanta mea interpupilara , daca as face ceva reglabil iar se complica lucrurile. Avantajul ar fi ca va rezulta o chestie mult mai versatila decat un 80mm cu marire fixa , plus ca ar avea un raport focal mai lejer un pic . Dar mi se pare complicat de facut asa ceva , e mai simplu un binoclu de 80 ; doi ochi parca sunt mai comod de folosit fata de unul singur , chiar daca apertura destinata celor doi ochi , e mai mica decat cea din dotarea fiecaruia si destinata unui singur ochi .

Binoviewer-ul la deep sky am inteles ca nu merge , decat daca e din ala mult mai scump cu prisme mai mari , deci cade din start .

Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi .

Domnu" Mircea , daca mai retineti , cum e dispozitivul asta de stabilizare a binoclurilor ? Nu mai gasesc nimic legat de el.


http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=38470#38470