-----------------------------------
claudiu daniel
25 Dec 2016 15:39


-----------------------------------
Sarbatori cu bucurii sa aveti !

Zilele trecute am desfacut binoclul 10x50 si din unul din obiective am facut o lunetuta cu posibilitatea de a schimba ocularele . Fara prisme si cu apertura libera prima senzatie a fost ca este mai luminos decat cu prisme & e.t.c , asta cu ocularul binoclului , care are o lentila din plastic , semn ca centimetrul ala obturat de prisme + lipsa pierderilor pe prisme , conteaza . 

Cu ocularul de 25 mm : camp mare , peste 7 grade la marire de 7x , dar  nu m-a impresionat : pe cer de oras , cu pupila de iesire 7mm imaginea era spalacita , rezultate mult mai bune ar da pe un cer departe de oras . Cu ocularul de 8,8 mm la  20x , 4 grade si o pupila de iesire se 2,5 ,au rezultat cele mai bune imagini ca si contrast si putere de marire, daca si obiectivul era mai de calitate era o imagine si mai placuta . Punctul de focus a fost mai greu de nimerit cu focuserul ala improvizat si tot ansamblul vibrand pe trepiedul foto .

Oricum , am vazut 3 stele in trapezul din M42 la 20x (la 7 x nici vorba ), roiurile din auriga , M35, pleiade , roiul dublu , galaxia din andromeda  ; M 81 cu chiu cu vai ( mi-a luat mai bine de 10 minute sa o gasesc) ,poluarea luminoasa spre nord a crescut mult fata de anul trecut. Mai multe nu am vazut , pe final am incercat M1 dar nu l-am gasit ,condensul si frigul m-au trimis in casa.

Dupa ce am demontat binoclul voiam sa fac un binoclu ...pe direct , fara prisme si fara vignetare de nici un fel  dar am scapat pe beton unul din obiective, dupa ce i-am masurat distanta focala cu ajutorul soarelui  si a vazut gunoiul , asta e.

In urma testului rezulta ca 7x50 nu-i de mine , nici pe cer departe de oras nu m-ar atrage si ca 15x70 sau 20x80 ar fi mai indicat .

Multumesc pentru ideile de montura , prefer ceva portabil din cauza asta intrebam de o montura cat mai joasa pentru ca se paote face mai usoara si mai stabila , una paralelogram nu mai e portabila , fara masina nu poti pleca cu ea .