-----------------------------------
zoth
29 Dec 2016 11:48


-----------------------------------
Cred ca generalizarile astea teoretice ne conduc de multe ori spre concluzii gresite.

1. Experienta practica mi-a demonstrat de exemplu ca pupila de iesire se poate masura lejer in toleranta de 0,1mm cu ajutorul unui subler bun. Se pot obtine rezultate cu precizie mai ridicata daca folosim un dinametru insa nu vad rostul in acest caz. Concret, in cazul unui binoclu 10x50 masurarea pupilei de iesire cu precizie de 0,1mm imi va da o abatere a rezultatului final cu 2%. Asta inseamna o pupila de intrare cuprinsa intre 49 si 51mm in cazul unui grosisment de 10,00x. Chiar nu vad o problema la o diferenta de +/- 1mm pe obiectiv.

2. Se vehiculeaza ideea unei tolerante mari in cazul grosismentului binoclului. Nu neg ca este posibil in cazul pocnitorilor chinezesti din zona mica de pret dar un binoclu de firma respecta destul de strict acest parametru. Iata mai jos un decupaj din foaia tehnica de productie pentru binoclul udf 7x50 zeiss. Focala obiectivului 175,1mm iar cea a ocularului 24,6mm. Raportul lor ne da un grosisment rotunjit de 7,118x rezultat ce se incadreaza intr-o toleranta sub 2% iarasi.

3. Presupunem situatia cea mai defavorabila in care erorile se cumuleaza si pentru linistea noastra mai adaugam 1%. Ajungem la o abatere maxima de 5%. La un obiectiv cu deschiderea de 50mm valoarea de 5% este egala cu 2,5mm. Mie unul mi se pare penibil sa spun ca binoclul nu este ok pentru ca in loc de 50mm foloseste doar 47,5mm din obiectiv   :?