-----------------------------------
Andi
30 Dec 2016 10:36


-----------------------------------
Salut Milan,

Da e ok!

Night Skies Observers' Guide nu se gaseste decat in forma originala. Eu le-am cumparat toate 3 volumele, destul de scumpe, dar merita sa le ai. E un fel de referinta pentru ce ai putea vedea daca ai un telescop mare, cu descrieri textuale, desene, fotografii. Unele obiecte, destul de multe, nu merita incercate daca nu ai telescopul suficient de mare si un cer foarte negru. Dar multe obiecte mai stralucitoare sunt vizibile si cu telescoape mai mici, nu cu detaliile descrise acolo, dar merita comparat ce zic autorii cu ce vezi tu prin telescopul tau, in conditiile atmosferice si de poluare luminoasa date.

Cartile lui O'Meara se gasesc mai usor in diferite forme si achizitionate sunt mai accesibile la pret. Ele merita lecturate pentru povestile despre fiecare obiect. O'Meara si-a facut observatiile initial cu un refractor de 10cm si apoi de 12cm, din Hawai, din apropierea observatoarelor si ulterior de acasa. Are un cer aproape perfect. Am incercat sa observ si eu multe obiecte din ultimele 2 carti cu un C11 (deci de 5 ori mai mare teoretic), dar poluarea luminoasa de langa Cluj face ca multe dintre ele sa fie ori invizibile, ori la limita vizibilitatii, depinde si de cerul din seara respectiva.

Mda, dar Observatorii cerului merită!
Este cam măricică dar este zipată.
https://yadi.sk/d/vXGrazUvgh4wq
 :D