-----------------------------------
milanpicard
31 Dec 2016 15:58


-----------------------------------
Multumesc, Mircea, hazlie faza cu Becov. :) Totusi, sunt interesante chestiile chinezilor cu miscarea lui Jupiter si cu numele anilor si tot felul... Tu de unde stii chestia cu Babilonia? Ai ceva carte ascunsa? :) Zi tot! Da sfaturi! Recumanda! :)

@ Florin: Mersi de aprecieri, intotdeauna sunt binevenite. :) Taki Atlas am si eu descarcat, printat, dar cam neflosit, pt. ca dupa aceea am descoperit IDSA. Chiar nu iti mai trebuie nici un alt atlas dupa IDSA, crede-ma. Eu deja si dublele le iau doar de-acolo. Si e atat de lejer ca nu trebuie sa caut in spate dupa separare, pt. ca lniuta din stea arata cam ce ocular sa folosesc!

Cambridge Double Star Atlas e foarte fain, il am si eu, si l-am folosit mult inainte de IDSA. Are mult mai multe duble decat IDSA, care le pune doar pana la o separare de 50. Acolo sunt si de separare 300. Cand era Luna afara, de multe ori imi alegeam o constelatie si conspectam separarile de pe acea pagina, si dupa aceea ieseam si imi faceam plinul intr-o seara cu vreo 20 de duble dintr-un sut! :) Dar nah, e obositor sa tot te uiti in spate si sa cauti separarile.

Despre cautarea sa fii sigur si eu asa sunt, imi place sa fiu sigur. De ex. acum cand stiu sa caut chiar foarte precis, caut toate NGC-urile vazute inainte sa le bifez iar, sigur. Chiar si galaxia de lalaltaieri, cu semnul de intrebare, am cautat-o si ieri, si am vazut-o mai clar acum, risipndu-mi dubiile. Si da, si eu am targeturi favorite la care revin de multe ori, dar nu le mai scriu pe forum, doar sa prad cerneala. :) De ex. chiar la batranul M42 ma intorc cu placere ori de cate ori am sansa. La schite, fotografii, cum am spus, nu ma bag, dar inteleg si acest hobby complet.

Despre atlase, eu zic ca daca iti iei IDSA nu are rost sa te bagi la Taki, care ti se va parea amatorism in comparatie. Intr-o zona in care Taki are doua NGC-uri, IDSA sigur are inca vreo sase alte lucruri. Plus ca arata cam forma si marimea targeturilor. Plus ca scrie mai gros lucrurile care se pot rezolva si cu telescoape mai mici, de-ale noastre. Plus ca arata cualte culori diferitele tipuri de nebuloase si da recomandari de filtru sau le face cu albastru, fiind de reflectie si neavand nevoie de filtru. Etc.... si plus ca -element trivial, dar foarte apreciat de mine- in loc de foi xeroxate asta e color, lucios, frumos, lalalah :D Abia ca vrei sa il pui jos. :) Da, recomand tuturora IDSA si NIMIC ALTCEVA (adica atlas, pt. ca Stellarium este de nepretuit). si NU, nu primesc bani de la astia sa le fac reclama. :)