-----------------------------------
tudor
03 Ian 2017 00:37


-----------------------------------
Pai nu prea seamana, dar nu ma mira pentru ca difera si scrierea si limbajul grafic. E normal ca o scriere incipienta, cum e scrierea  cuneiforma, sa aiba o forma de abstractizare diferita de scrierea mai evoluata chineza. De exemplu stela babiloniana impartita in 8 (sau cea in 12) imi pare la prima vedere ca are o pondere a literelor cuneiforme mai mare decat cea a desenelor, deci opus ideii de harta cum o stim noi azi, dar totusi este o harta, chiar daca noi nu o putem  percepe usor ca atare; iar in harta chineza de mai sus mie mi se pare ca ponderea mai mare aici este cea a elementelor grafice in detrimentul scrierii. Deci harta aceasta chineza e mai apropiata de ceea ce numim noi harti in ziua de azi si ni se pare mai familiara. Dar oricum eu ma uit si pe harta asta exact ca mata in calendar :) de exemplu ce imi sare mie in ochi in harta chineza este constelatia "zvastica" care se afla pe harta la "ora 1" ...deci ma uit ca mata in calendar la harta asta darmite la harta de pa stela sumeriana. Eu nu sunt in masura sa descifrez aceste harti ceresti nici sa le compar nici sa le datez, las acest lucru complicat altora;
Deci daca ma uit doar la concluzii observ ca pare sa fie si o intoxicare venita din partea unor istorici care atribuie mesopotamiei calitatea de "buric al lumii" prea in fiecare domeniu. Iar "buricul" sa nu fie Sumerul si defapt cate bordee atatea "burice" ?