-----------------------------------
tudor
07 Ian 2017 14:47

Sfaturi privind comparatia unor barlow-uri
-----------------------------------
Am o nelamurire,
Am 3 barlowuri pe care vreau sa le folosesc in diagonala Tairului si nu stiu care e mai indicat
1 barlow omegon acromat 2x - strat antireflex albastru pal
2 barlow (de la un telescop newtonian ce il avea pus intre focuser si oglinda secundara) aprox 1,3x -strat antireflex albastru
3 barlow (care este defapt un grup optic recuperat de la un obiectiv foto-cred Sigma sau Tamron) 2.3x-strat antireflex verde si maroniu
Judecand dupa straturile antireflex cel mai bun pare ca este barlow-ul 2,3x de la obiectivul foto iar pe locul II Barlow-ul de 1,3x. Dar nu sunt sigur de acest clasament pentru ca in practica cele doua barlow-uri se comporta bine optic la prima vedere
Barlow-ul de 1,3x este singurul care are diametrul monturii mai mare decat bariletul prismei diagolnale si trebuie sa fac un artificiu tehnic pt a il monta in diagonala si sa intre si prin adaptorul pentru oculare al Tairului. Astfel nu pot face comparatii imediate in paralel la stele cu aceste barlow-uri. Si chiar daca as putea, ele au puterea de marire diferita (2,3x si respectiv 1,3x) situatie care va face comparatia si mai greu de facut.
Ma poate ajuta cineva cu ceva idei pentru cum sa fac aceste comparatii? Adica ce trebuie sa fac ca sa pot sa-mi dau seama mai usor care e cel mai bun optic pentru Tair, barlow-ul de 2,3x sau cel de 1,3x. Ceva teste de genul sa pun o sursa de lumina si sa vad ce reflexii rezulta, sau alte teste de genul asta, sau alte pareri despre aceste barlow-uri.
Sau ma gandesc sa-l folosesc  direct fara nici o comparatie pe cel de 1,3x pt ca imi place mai mult campul mai larg. Dar stau pe ganduri ca daca Tairul se comporta mai bine cu cel de 2,3x. Daca ar fi dupa mine nu as mai folosi diagonala dar e foarte greu de la 45gr. in sus catre zenit. De aia trebuie sa folosesc diagonala care nu face focusul decat cu barlow.
Multumesc pentru orice ajutor in vedere acestei alegeri!