-----------------------------------
V. Istvan
07 Ian 2017 17:06

Spalarea oglinzilor
-----------------------------------
Salutare tuturor, &#537;i La mul&#539;i ani!

Vreau să prezint o modalitate de spălare a oglinzii secundare.
Am citit foarte multe despre subiect, &#537;i am învă&#539;at de la al&#539;ii, inclusiv de la membri ai forumului astronomy.ro.
Aproape to&#539;i autorii recomandă "înmuierea" murdăriei înainte de spălare.
Dacă oglinda e nemontată, treaba e simplă: se cufundă toată într-un vas potrivit.
La mine însă secundara este lipită cu silicon pe suport din lemn. Am vrut să evit dezlipirea ei,  îmbibarea lemnului cu apă, precum &#537;i orice contact al suprafe&#539;ei optice cu distan&#539;iere pe care s-ar a&#537;eza, având fa&#539;a spre jos.
A&#537;adar am prins secundara "de coadă" &#537;i i-am fixat o pozi&#539;ie în care să aibă fa&#539;a orientată în jos. Am imersat-o doar câ&#539;iva milimetri în apă de robinet în care am pus picături de detergent lichid. Astfel suprafa&#539;a optică era expusă ac&#539;iunii lichidului, iar suportul rămânea uscat. Am lăsat-o a&#537;a timp de o zi.
Apoi am preparat apă distilată din farmacie  + alcool Tehnisol în propor&#539;ie de circa 3/1.
Am turnat cu grijă cu o lingură de plastic solu&#539;ia pe suprafa&#539;a oglinzii, ca să am &#537;i un efect mecanic de cură&#539;ire. Dar rezultatul a fost nesemnificativ. 
Lichidul l-am "recirculat", după cum se vede pe foto.
Apoi am înfă&#537;urat vată medicinală pe scobitoare, am înmuiat-o în lichidul de spălare, &#537;i abia atingând suprafa&#539;a oglinzii am tot "mângâiat-o", pentru a nu o zgâria. Cură&#539;area tot nu a fost satisfăcătoare.
Atunci am apăsat ceva mai ferm, fiind atent totu&#537;i ca lemnul scobitorii să nu atingă oglinda.
Rezultatul a fost bun de data aceasta.
Dispersarea picăturilor &#537;i uscarea lor le-am accelerat cu o pară de cauciuc.
Lichidul s-a evaporat fără a lăsa urme pe oglindă. Nu se observă nici o zgârietură.