-----------------------------------
Mircea Pteancu
13 Ian 2017 23:50


-----------------------------------
Tudor

Multumesc pentru comentariu.
Da , desigur ca am incercat sa observ M42 cu luneta de un picior.
Ba, mai mult , am facut observatii cu ocular galilean prin telescopul Newton -dar aceasta este alta poveste.
Luneta Galilei 4x , deci prima versiune ,cea in curs de inlocuire , nu ''vede'' bine Marea Nebuloasa din Orion.
Eventual , cand cerul este  senin , cum a descris foarte bine zoth o observatie de iarna , se vede ceva cu vedere directa la M42 dar  mai bine cu vedere indirecta.
Acest lucru m-a frapat , deoarece l-am gasit in parte reprodus la mariri si aperturi mai mari pe reflector.
Ocularul Galilei are o claritate foarte buna pe axa , la stele duble este excelent.
Dar nebuloasele ''nu le vede'' bine.
M-am gandit la cauza acestui comportament optic si concluzia este similara cu a ta , dar formulata in felul urmator : datorita campului vizual instantaneu foarte redus , luneta sau ocularul Galilei sufera de lipsa de context.
Marginea campului vizual este prea apropiata de obiect si este si neclara , nu exista difragma de camp.
Inafara campului vizual redus si neclar delimitat nu exista nimic care sa ajute ochiul sa integreze ,sa prelucreze , sa interpreteze imaginea.
Din aceasta cauza mecanismul nostru de vedere ''elimina '' sau ''neglijeaza'' obiectele difuze precum o nebuloasa extinsa ,vazuta printr-o luneta Galilei , o interpreteaza si o prezinta ca fundal de imagine , nu ca obiect.
La obiecte minuscule ,incadrabile ,cum sunt majoritatea stelelor duble , apare acel ''context'' ,imaginea este interpretabila si ca atare aceste obiecte se vad foarte bine cu luneta sau cu ocularul Galilei.
Parerea mea pe persoana fizica!

Persoanele cu intelegere putina a Opticii practice incadreaza cele de mai sus in stereotipul  ''viziune tunel''.
Exista insa diferente substantiale intre imaginea dintr-un ocular Galilei ,unul Kepler , altul Huygens si asa mai departe.
Evident ca aceste lucruri intereseaza doar in context istoric , nu privesc un cumparator care vrea sa se echipeze cu ce are mai bun ziua de azi , dupa cum este bine si firesc.

Mircea