-----------------------------------
peron
29 Ian 2017 00:52

Buna seara
-----------------------------------
Ma numesc Adi si vreau sa precizez ca sunt mai mult decat nou in acest domeniu, pur si simplu nu am avut ocazia sa utilizez un telescop niciodata, nici macar de jucarie :)

Fotografiile cu corpuri ceresti vazute pe internet mi-au starnit interesul suficent de mult incat sa decid achizitionarea unui telescop in viitorul apropiat sau mediu.

Experienta m-a invatat ca este bine cānd cumperi un lucru sa faci efortul sa iei de la bun inceput ceva calumea, pentru ca in final o sa irosesti mai multi bani. Ca atare voi aloca la momentul achizitiei un buget maxim de 500-600 euro. Cred ca pentru un incepator care o ia de la 0 este mai mult decat suficent.

Dupa cate m-am documentat pot spune ca inclin spre un reflector Newtonian Dobson. Portabilitatea si spatiul de depozitare nu reprezinta o problema. Locul utilizarii va fi variabil, probabil ca o sa-l iau cu mine in vacante (munte, mare). Desigur il voi utiliza si in oras dar cu rezerva ca nu va presta la potentialul maxim.

Ma intereseaza sa observ atat sistemul solar cat si corpurile ceresti mai departate. Abilitatile ,,terestre'' nu reprezinta un atu pentru ceea ce caut eu.

Ma intereseaza ceva  cu diametrul minim 250 si lungime 1200. Probabil voi alege ceva de la Skywatcher datorita raportului calitate pret imbatabil la nivelul asta (jucarioare).

Sistemul goto este interesant si foarte util dar nu am momentan buget pentru asa ceva si in plus as prefera ca in prima faza sa invat sa gasesc singur astrele. E ca la masina, daca te sui din prima in automata n-o sa fi niciodata capabil sa conduci una reala (cu 3 pedale). In plus nici nu stiu cat de util este un asemenea sistem pe o jucarioara de genul asta, pana la urma nu cred ca are o putere suficent de mare incat sa observi corpuri ceresti pe care le gasesti foarte greu manual.

Merita sa caut ceva pe piata sh? Pot sa gasesc in banii astia ceva mai puternic, un tub de 300 mm sau chiar mai mare? Nu ma deranejaza daca este vechi si nu arata ,,comercial''.

Cat de mult poate fi upgradat in timp un telescop de genul acesta? Este valabila expresia a face din r**** bici in cazul de fata sau nu se pune problema de asa ceva, se vinde si se cumpara o altfel de scula cānd nu te mai multumeste ca performante?

Multumesc frumos pentru raspunsuri si imi cer scuze daca am scris tampenii in postul de mai sus. Este o rubrica adresata exclusiv incepatorilor  si de aceea mi-am permis sa vorbesc mai liber :)