-----------------------------------
GM__
01 Apr 2006 21:26


-----------------------------------
salut,
 
 Este total fals ce-au zis "expertii" aia.Probabil se refereau la aberatia cromatica,care intr-adevar  e mai mare la obiective mai mari la un "f" oarecare.Deci un obiectiv 100mm/500 va avea mai putina aberatie
cromatica decit un 120mm/600 (ambele f:5).

Cauza fiind ca lumina se refracta mai puternic intr-un obiectiv cu focala scurta,deci si sansa ca razele sa ajunga in acelasi punct este mai mica,si daca obiectivul e mai mare inseamna ca vor exista mai multe raze
care nu ajung in acelasi punct,si va avea mai multa aberatie cromatica.

 Oricum,ideea de baza e ca acromatele trebuie sa aiba focala cit mai lunga.

 Acuma mai e o chestie: aberatia cromatica se observa mai mult la obiectele stralucitoare,deci la deep-sky merg si focale mai scurte.

 Uite,de ex. eu am un acromat de 100mm f:10,si sa-ti spun drept,n-am vazut aproape deloc aberatie cromatica,bate usor un reflector de 150mm la planete si luna cind vine vorba de detalii fine.

 Am pus o poza cu aberatiile cromatice la refractoare la www.astronomy.uv.ro

 Ca sfat: in locul tau as cumpara pe cel de 150mm f:8,tot de la Robert,am auzit multe lucruri bune despre el,mai ales ca au acelasi pret.S-asa nici ala f:5 nu e prea portabil :)
  
                                                                                                     Toate bune