-----------------------------------
iulian90
03 Feb 2017 21:31

Montura ecuatoriala si trepied DIY
-----------------------------------
Salut tuturor.

Zilele acestea,m-am hotarat sa construiesc un alt trepied din lemn,pentru lunetele care le am,fiindca trepiedul de aluminiu al refractorului Bresser de 60 mm/f 815 mm,nu este prea bun,din cauza vibratiilor,care apar la cea mai mica atingere si care persista secunde in sir ,4-5 secunde,ceea ce nu este prea normal,mai ales la puteri de marire de peste 60 x.

Am construit mai intai, trepiedul, picioarele le-am facut  din cherestea recuperata,de prin curte,iar platforma de fixare a monturii a facut-o din PAL.
 Vazand cat de rigid este, in ciuda simplitatii sale, si mai ales ca vibratiile sunt cu mult mai mici si sunt atenuate rapid, m-am gandit sa construiesc si o montura ecuatoriala, care sa fie apta macar la observatii vizuale.
Mai jos,prezint cateva poze cu montura ,trepiedul si cateva din etapele de constructie ale monturii.

Montura am construit-o din PAL,piesele monturii le-am prins cu holtzsuruburi. 
Designul monturii are ca sursa de inspiratie,montura ecuatoriala prezentata in cartea "Build your own telescope" a lui Richard Berry ,incepand de la pagina 91 a cartii,diferenta fiind ca acesta montura este fixata pe un trepied,nu pe un pilon de lemn.

Pentru o miscare cat mai lina pe axa orara,am folosit un CD si trei bucati de teflon,pe care le-am montat pe fata inclinata la 45 grade a suportului (discului) fix al monturii,apoi am pus CD-ul deasupra lor si peste el am montat partea mobila a monturii,cea pe care vine montata si axa de declinatie.
Axa de declinatie este facuta dintr-o bara filetata M8.
Pe axa de declinatie,intre piesa pe care vine montat instrumentul optic si partea mobila pe axa orara a monturii,am pus doar o saiba mai mare,cu diametrul exterior de 50 mm,caci pe axa de declinatie nu este asa mare nevoie de miscare lina,ca pe axa orara.
Partea mobila am prins-o de partea fixa a monturii cu un surub M8,ce are la capatul inferior,un arc tare,strans intre o saiba mare si fata inferioara a placii dreptunghiulare inclinate la 45 grade,de pe partea fixa a monturii,pe care este montat si discul din PAL peste care vine montata partea mobila.
 
Montura inca nu este finalizata,va trebui finisata si vopsita,la fel si trepiedul ,trebuie inlocuit axul de declinatie cu unul mai lung si mai gros,deasemenea si contragreutatile (cele din imagini) o sa le inlocuiesc cu altele mai mari ,caci am observat ca nu sunt suficiente,tot cade luneta in jos din cauza asta.
Pentru miscare fina pe axa orara,prin placa inferioara a partii mobile a monturii o sa montez un mic ax cu tambur intr-un capat,care o sa fie in contact cu marginea discului de pe partea fixa a monturii si care,ruland pe marginea discului,pune in miscare partea mobila a monturii si realizeaza si demultiplicarea miscarii,iar in celalalt capat o sa aiba un buton mai mare care sa poata fi rotit usor cu mana.Aceasta metoda ,deasemenea,este inspirata tot de la montura prezentata in cartea lui Richard Berry. 
In rest ,montura se prezinta foarte bine, cu tot cu luneta si contragreutati,abia daca apar vibratii,miscarea pe axa orara este lina ,fara probleme,la fel si miscarea pe axa de declinatie este cat de cat lina.