-----------------------------------
iulian90
17 Feb 2017 19:09


-----------------------------------
OK, nu exista inca motive de disperare, cred ca se mai poate lucra pe obiectiv. Razele de curbura asa cum le-ai descris sunt corecte insa pentru pasul urmator trebuie sa evaluam mai exact diferenta dintre R2 si R3. Pentru asta e nevoie de o lampa UV sau monocromatica (eu folosesc un neon cu UV din acela pentru terarii de reptile). Scoti spatiatoarele montate pe lentila negativa, cureti ambele lentile cat mai bine cu detergent lichid si apa usor calduta si dupa uscare le asezi una peste alta in pozitia lor normala. Operatia se face cu atentie deoarece lentilele se vor atinge central. Cu lampa de UV deasupra se evidentiaza inelele newton care se formeaza. Daca poti sa faci o poza a acestor inele vom putea evalua diferenta dintre R2 si R3 si vom afla daca mai putem lucra pe obiectiv sau daca e nevoie de alte masuri.


Azi am facut acest test,pe care l-ai recomandat,la obiectivul lunetei de 60 mm.Am curatat si am spalat bine ,ambele lentile ale obiectivului apoi le-am lasat la uscat trei sferturi de ora,dupa care le-am mai curatat cu un betisor cu vata ,bine ,pentru ca se mai depusese cateva fire de praf, desi lentilele le-am pus la uscat ,in pozitie verticala.
Ca sursa monocromatica,am gasit un laser tip breloc,de mica putere, cu lumina rosie, ratacit prin atelierul meu,l-am desfacut si i-am scos ansamblul cu dioda laser,fara lentila colimatoare si l-am montat in interiorul unui tub alb mat cu capac (de la medicamente) care difuzeaza,imprastie lumina diodei-laser,pentru o mai buna evidentiere a inelelor lui Newton. Dioda laser se caracterizeaza printr-o monocromaticitate si coerenta foarte bune a luminii emise de acesta,de aceea,neavand o lampa UV,sau alta lampa monocromatica,am ales varianta cu laserul.
Am reusit sa fac cateva poze la lentile in timpul testului,reusind sa evidentiez clar,inelele lui Newton.
Nu stiu exact de ce nu sunt concentrice inelele,avand centrul deplasat spre marginea lentilelor.
Am rotit lentila convergenta si am constatat ca centrul inelelor lui Newton se roteste,dar foarte incet si nu face o rotatie completa,ci doar un sfert de rotatie,revenind uneori,in pozitia de unde a plecat.