-----------------------------------
ncn
15 Mar 2017 14:58


-----------------------------------
Buna Mihai si bine ai venit pe forum.
Nu te cunosc, nu ma cunosti, asa ca imi permit sa comentez si eu vis-a-vis de dorinta ta de a construi un observator.
In primul rand ai facut bine punand intrebari aici, cum si despre ce ai vrea sa realizezi. Ca tine si multi alti amatori din aceasta comunitate, ne dorim sa avem cele mai bune instrumente, sau mai bine zis cele mai folositoare instrumente. Personal am testat si schimbat numeroase telescoape, in cautarea acelui sistem care sa ma linisteasca in cele din urma. Ghici ce?! Nu l-am gasit! Am constat pe viu, ca daca exista pasiune este greu sa te opresti. Cu timpul am inceput sa filtrez postarile, de cele mai multe ori venind de la, hai sa-i spunem, persoane mai putin experimentate, care efectiv imi creeaza impresia cateodata  ca bat gura de pomana. Dar trebuie sa existe si aceasta diversitate in opinie, pentru a putea balansa si atitudinile de tip egocentric sau al detinerii adevarului absolut. 
Revenind la ceea ce iti doresti, nu vad ce te poate opri atata timp cat dispui de fondurile necesare, dorinta, putere si neaparat un dram de nebunie? Nu esti primul si nici singurul pus la zid pentru ca expui ceea ce simti in legatura cu o anume fascinatie, opinie sau dorinta. Dar, foarte important, trebuie sa accepti si trebuie sa extragi din toata aceasta demolarizare, faptul ca in general acesti oameni iti vor binele. Verifica autorii, primeste sfaturile acestora si trage singur concluziile. 
Am invatat ca nu exista bun la toate, ci solutii de compromis. Adica un instrument va excela la o anumita categorie de observatii, dar asta nu inseamna ca nu-l poti folosi si la altceva. Aici intervine compromisul, constand in achizitionarea a tot felul de dispozitive necesare modificarii parametrilor la partea optica si mecanica a telescopului cu inerentele neajunsuri de ordin fizic sau material.  Mai exista situatii in care astronomul are posibilitatea achizitionarii a mai multor telescoape de tipuri si forme constructive diferite, astfel nefiind blocat si fortat sa foloseasca exhaustiv un singur obiect. Ultima situatie, dupa mine cea mai importanta, este ca acel instrument, mic, mare, prost, bun, had, frumos, sa-mi produca satisfactia pe care ,,eu&#8221; o doresc. Exemple gasesti nenumarate, graitoare fiind acelea ale celor mai experimentati astronomi, astrofotografi sau constructori de instrumente optice, care intamplator sau nu, NU folosesc super-Hubble-observatoare in activitatea lor. Ai putea sa-i intrebi de ce? Sunt sigur ca iti vor raspunde si te vor face sa intelegi ca nu neaparat dotarea conteaza ci entuziasmul a ceea ce obtii la ocular. 

Iti doresc sa ai capacitatea necesara indeplinirii obiectivelor propuse, coroborat cu intelepciunea necesara de moment.

Cer senin.