-----------------------------------
Mircea Pteancu
23 Mar 2017 20:33

Biblioteca ATM
-----------------------------------
Am trimis la ''Off-topic/Spam'' (si deci spre odihna vesnica ) vechiul topic purtand titlul ''Biblioteca ATM''.
Am facut acest lucru pentru a corecta anumite ...cum sa zic...''abateri de la regulile de circulatie''.
Dar ,fiind in continuare convins de utilitatea unui topic cu acest continut ,il  redeschid aici.

La acest link puteti descarca pentru uzul propriu , gratis si perfect legal ,cartea lui F. Twyman intitulata ''Prism and Lens Making''.

https://ia800807.us.archive.org/7/items/PrismLensMaking/Twyman-PrismLensMaking.pdf

Cartea a fost publicata la Londra si poarta datele a trei  editii,doua  din 1943 si una din  1944.
Cartea a fost scrisa pentru practicieni.

Cred ca este necesar sa fac un mic comentariu.
Dupa cum vedem , cartea a fost publicata in plin razboi mondial.
Motivul este unul foarte transparent: guvernele aliate aveau nevoie de forta de munca suplimentara pentru confectionarea elementelor optice cu destinatie  militara.
Germania nazista folosea din plin forta de munca a detinutilor din lagare.
Ajutorul neasteptat pentru aliati  a venit partea unui clan restrans din randul  astronomilor amatori ,cei pe care noi ii numim ''ATM-isti'' .
In SUA ,de pilda , Albert Ingalls a  format asa-numita  ''Roof Prism Gang'' in care amatorii colaborau intre ei si cu autoritatile in producerea de prisme necesare echipamentelor optice militare.

Atasez o captura de ecran  dar intregul articol intitulat ''Albert Ingalls and the Roof Prism Gang'' se gaseste aici ,pe situl lui Peter Abrahams :

http://home.europa.com/~telscope/rfprmgng-pa.txt

Asadar vedem ca un grup de ATM-isti avansati ,cu experienta si pasiune in prelucrarile optice, a avut o contributie si importanta strategica in castigarea unui razboi mondial.
In fond, ce sa faci cu un tun fara aparat de ochire ?
Fara ATM-isti , acele guri de foc ar fi ramas oarbe.

Mircea