-----------------------------------
ctinionut
25 Mar 2017 05:12


-----------------------------------
Salut. Eu am de putin timp o luneta de 80/600 apocromat. Pot numara pe degete de cate ori am iesit cu el la observatii si sunt mai mult decat multumit de ce am vazut. Deocamdata, am doar 2 oculare, dintre care unul de 6mm care ofera grosisment de 100x si unul de 28mm.
Am observat cu el luna, planetele, nebuloase, stele duble, roiuri de stele si galaxia Andromeda.

Cum s-au vazut...

Luna mi-a placut foarte mult, cu ambele oculare.. La 100x nu o mai incadrezi in campul vizual si se vad multe detalii. Am pus si o poza pe aici facuta cu telefonul prin ocular. Din moment ce lumina nu e o problema cand te uiti la luna nu stiu cat te ajuta un telescop mult mai mare. Oricum vizual mi se pare mult mai spectaculoasa decat in poze.

Jupiter la 100x l-am vazut destul de frumos dar departe de ce se afla in acele fotografii. Se va vedea destul de mare incat sa distingi benzi si culoare, chiar si pata intr-o seara cu atmosfera calma. Mi-e greu sa aproximez cat din campul vizual ocupa, dar sigur nu ca in pozele respective. De asemenea, chiar si numai la 100x au fost nopti in care turbulentele erau prea mari pentru a distinge detalii fine.

Saturn l-am vazut putin mai mic, cu inelele clar vizibile si diviziunea Cassini abia vizibila. Nu prea am prins atmosfera calma pentru Saturn inca.

Venus... o "semiluna" verzuie

Marte .. o bulinuta rosie

Nebuloasele se vad ca o ceata gri in jurul stelelor, nu se disting culori cu ochiul. In cazul asta cred ca o apertura mai mare sau nopti foarte intunecate ajuta, insa culori si forme exacte cred ca se obtin doar prin fotografiere

Stelele se vad ca si puncte, unele cu tenta de culoare. Mie imi place sa ma uit cu ocularul mai mare fiindca se vad mai multe si mai luminoase. Cu cat te aproprii cu atat se vad mai intunecate si mai tulburate. Stelele duble sunt mai interesante... am reusit sa vad destul de multe la 100x si de cele mai multe ori le observam prima oara cu ocularul de 28mm, care ofera 21x.

Roiurile globulare le-am vazut ca si o pata gri rotunda difuza in jurul unui centru mai luminos fara a distinge vreo stea. Nu stiu daca un cer mai intunecat ajunge ca sa distingi stelele sau se poate face doar prin fotografiere.

Galaxia andromeda am vazut-o ca si o pata gri alungita cu un centru luminos, fara culori.