-----------------------------------
StarChild
06 Apr 2017 13:25

pilon &quot;flotant&quot; ?
-----------------------------------
Nu voiam sa poluez topicurile existente despre observatoare construite cu intrebarea mea, asa ca o pun separat.

Cu totii visam la un "observator" cu pilon fix, din ce vad, si pe la noi, si peste mari si tari, solutia cel mai des utilizata este pilon cu baza de beton ingropat in pamant. Peste baza de beton vii cu pilonul suprateran (fier, beton, lemn unii,...)  Asta e solutia constructiva cea mai des intalnita.

Cautand altceva, am dat peste filmuletul asta:

https://youtu.be/7Rnofzplmcg

In el sunt prezentate 2 monturi Paramount, pe una e un C14, pe ailalta e un C11, fiecare cu accesorii, tot ansamblul asta danseaza impreuna sincron, dar nu (doar) asta mi se pare interesant, ci propozitia asta din descrierea filmuletului:

Both mounts sit atop 1000 lb (454 kg) blocks of concrete that can be moved with a palette jack.

Deci practic omuletii aia au facut niste piedestale din beton, de aprox 0.5T, care sunt puse pe podeaua observatorului si care pot fi mutate in caz de nevoie cu un transpalet.

Avantaje care le vad eu la solutia asta:
- in caz ca vrei sa schimbi pozitia pilonului, o poti face fara sa trebuiasca sa demolezi sau sa scoti niste beton din pamant.
- daca ai loc in observator si vrei (si iti pemriti) poti trage o montura mai la o parte si faci loc la a2a montura.
- nu ai nevoie de sapatura si turnat in pamant, poti face un cofrag supraterant, cu armatura interioara si suruburi de fixare, torni betonul si apoi pui gogoloiul de beton unde vrei
- poti da o forma custom la piedestal in functie de nevoie (cu "locas" pentru surse, calculatoare, scaun/treapta ptr observatie, dulap integrat etc...) totul depinde de indemanarea de a construi cofragul ptr turnare.

Dezavantaje:
- oare este la fel de stabil ca si pilonul ingropat in pamant ? Banuiesc ca se poate face suficient de greu/mare incat sa ai in piedestalul asta de 3-4-5x mai multe kilograme decat in ansamblul montura+OTA+accesorii. Adica daca montura+ota+accesorii are 100kg sa zicem, si faci piedestalul de 500kg nu ar trebui sa se rastoarne sau alte aventuri de astea...
- amortizarea vibratiilor oare cum e? 


As fi curios de o mica dezbatere pe solutia asta.
Nu ma intereseaza concret calcule, nu conteaza ce montura si OTA ar putea fi pe piedestal, ma intereseaza ce avantaje si dezavantaje vedeti in abordarea asta?