-----------------------------------
Cosmin Iftode
07 Apr 2017 17:53


-----------------------------------
In cadrul unei nopti nu as avea vreo emotie cu privire la tracking, aici sunt cativa factori:

1. Stabilitatea fata de schimbarea centrului de greutate a monturii+OTA pe parcursul noptii
2. Rezistenta la eventualele vibratii/miscari venite de la montura/OTA (vant, motoare). 
3. Rezistenta la eventualele vibratii venite din exterior

La punctele 1 si 2, data fiind masa foarte mare a blocului de beton, cred ca e cam la fel de bun ca orice bloc ingropat, bineinteles pot fi alte puncte de imbinare slabe, dar baza e la fel de buna ca oricare alta.

La punctul 3 nu stiu daca e mai vulnerabil sau nu decat un bloc de beton ingropat, tind sa cred ca (din nou, din cauza masei) nu intr-un mod semnificativ, depinde mai degraba de cat de "deconectata" e pilonul de podeaua observatorului, dar asta e o problema comuna in ambele situatii.

Pe termen mediu-lung nu cred ca poti sa ai aceleasi asteptari de la aceasta varianta sa ramana fixa in raport cu planeta pe cat ai avea de la un bloc ingropat la adancime corespunzatoare. Odata cu precipitatii si ingheturi sunt convins ca macar cateva arcminute va misca, asadar ajustari periodice la alinierea polara sunt de asteptat. Nu mi se pare un mare deranj insa, sau cel putin un compromis "acceptabil" fata de ce inseamna un bloc de beton ingropat (mai ales pentru cei dintre noi la care linia de inghet e destul de adanca) si un pilon mai lung. Daca dotarea cuprinde un Polemaster acesta poate ramane pe pozitie si se poate verifica in 2 minute alinierea polara la fiecare inceput de sesiune, de exemplu. Cat de des va trebui realiniat efectiv nu cred ca ar putea sa-ti prezica cineva, depinde intr-o mare masura de locul in care il asezi si calitatile solului.