-----------------------------------
Skyliner
18 Apr 2017 09:28


-----------------------------------
O experienta memorabila pe care nu am so uit s-a intamplat in 2011  cand am observat aparitia unei furtuni pe Saturn, asta ca nu starnesc  intrigi sau invidie din partea membrilor, si defapt o clasific in capitolul nostalgii astronomice.
http://images.spaceref.com/news/2013/saturn_storm_4609_Figura1_625.jpg

Asta ca sa nu exagerez am folosit un telescop de 6 inch optimizat pt planetare focala lunga. Instrumentatia a oferit imagini exceptional de clare si detailate la apertura respectiva avand un design truss folosit 5 ani dupa care m-am despartit de el. Poze cu instrumentu nu mai am din pacate nici cu imaginile obtinute prin el.
Tin minte ca a aparut cam prin februarie continuand spre primavara, furtuna extinzandu-se rapid, un moment unicat care se intampla rar pe Saturn.
Daca aveam un spectrograf se putea folosi pentru determinarea compozitiei chimice a atmosferei, din cate imi amintesc acela a fost un nor constituit din amoniac erupt din interiorul planetei ajuns in atmosfera superioara si astfel avand temperaturi mai ridicate el sa racit in straturile superioare ale atmosferei unde temperatura este mai scazuta, astfel reflectand lumina solara mai puternic. Acest fenomen ne dovedeste existenta amoniacului in atmosfera interioara, sau in interiorul planetei.