-----------------------------------
Wanderer
29 Apr 2017 16:20

Telescop 200 mm F5 Dobson truss compact portabil
-----------------------------------
In primul rind ideea nu imi apartine, dar fata de sursa sint citeva modificari fiindca la anumite parti nu am inteles cum a facut si am adaptat.
Am inceput dar nu stiam cum se va termina(nu am avut schita completa); anumite parti le-am refacut de multe ori pt. ca am vrut sa folosesc fiecare milimetru (am vrut sa fie compact si portabil).
Ignorati: 
1. modul de fixare pt. coarda elastica ( este un pic diferita de pozitia finala care a fost testata si merge).
2. cele 4 "bucatele" de lemn care ghideaza semicercurile ( vor fi inlocuite de textolit )
3. finderul ( imprumutat de la un Tasco ) si modul lui de fixare ( nu pot observa prin el; prea aproape de tevi).
Am folosit coarda elastica pt. ca la unghi inclinare<65 devine orizontal. 
Se putea si mai bine? Binenteles.
Mai sint citeva lucruri mici de facut ( lipiri, decupare semicercuri - ajuta la greutate, vopsire, etc. )

Acum am o problema. Focalizarea imaginii este exact in mijlocul cursei de 20 mm a focuserului elicoidal +prisma+ocular. Dar vreau sa folosesc si barlowul 2x si atunci punctul de focalizare iese mult in afara. Ce optiuni exista ?
Imi puteti recomanda un ocular 5...5.5 mm mai bunicel care sa nu fie foarte mare sau greu ca impreuna cu barlow 2x sa pot ajunge si la maximul telescopului ( se va folosi mult si la terestru pe distante mici ) ?