-----------------------------------
zoth
07 Mai 2017 19:02


-----------------------------------
Anul viitor va fi an aniversar Alexander Rogers. In 2018 se vor implini 190 de ani de cand autorul a propus designul acromatului ce-i poarta numele.

In urma cu cateva zile am fost rugat sa mai spun cateva vorbe despre acest tip de acromat.
Ei bine, daca suntem o fire inventiva putem specula anumite proprietati constructive ale acestei formule optice astfel incat sa obtinem unele rezultate interesante  :) Astazi o sa vorbim putin despre sferocromatism.
In mod normal sferocromatismul acromatului Alexander Rogers este intrutotul echivalent cu cel al unui acromat clasic. Daca speculam insa formula dialyt si schimbam sortul de sticla flint din corectorul de acromatizare un flint dens ajungem la un nivel spectaculos de corectie a sferocromatismului, formula rezultata intrunind criteriul de corectie sferica Abbe impus unui apocromat adevarat.
Iata in imaginea de mai jos nivelul de corectie atins prin schimbarea sticlei F2 cu SF4 (vizibil pe user aber scale stanga si long sa scale dreapta).
Am introdus in grafic mai multe linii spectrale si am lasat intentionat mai distantate liniile albastra si rosie pentru a se putea discerne mai bine nivelul de corectie.