-----------------------------------
claudiu daniel
15 Mai 2017 19:38

Pareri despre o posibila achizitie binocular maxbright
-----------------------------------
Salutari . Care ar fi rezultatul folosirii binocularului baader maxbright pe un newton 255mm f4,8 fara compensatorul de 1,7 ? Inteleg ca acel compensator , pe langa faptul ca departeaza planul focal fata de primara, are rol de corectarea aberatiilor cromatice induse de trecerea luminii prin prisme precum si corectarea aberatiei de sfericitate. 

Ei bine , cat de rau poate fi fara acest compensator la un asa abrupt raport focal ? Mai mult de 1 grad real nu cred ca obtin in configuratia de mai sus 

Legat de ajungerea in focus (fara compensator) cred ca as rezolva cu un focuser sanie, pe care va trebui sa-mi bat capul si sa-l realizez . Din calculele mele as obtine planul focal cam in acelasi punct unde este acum , adica acelasi camp de plina lumina un pic peste zero cum este acum (distanta de la exteriorul tubului pana la marginea superioara a adaptorului de 1,25 este de 118 mm cu focuserul complet coborat, de aici pana la planul focal sunt cam 11mm).

Teoretic daca scap de crayford si fac un focuser sanie as ajunge cu planul focal cam tot acolo , avantajul fiind includerea  traseului optic al binocularului in schema . Partea proasta e ca secundara trebuie sa fie corp comun cu partea mobila a focuserului , deci colimare mai greu de obtinut , SECRETUL ar fi ca partea mobila a focuserului sa fie fara pic de joc !!!

Cam asta ar fi ce imi dau eu seama , daca imi scapa ceva ...colimati-ma .

Nu e batuta in cuie treaba , oscilez intre binoclu 20x80 si binocular . inclin spre binoclu , pot sa-l fac portabil fara montura paralelogram (pozitia intins pe spate , gasesc eu o solutie cumva ) , newtonul, fara masina ,nu-l pot scoate departe de oras , aici binoclul cred ca face cat newtonul folosit din oras.

Pare ciudat ca ma bate gandul la binocular in situatia in care nu scot telescopul afara daca e luna pe cer , prefer deepsky ,iar in configuratia cu binocular e ca si cum as privi cu un ochi printr-un telescop de 200mm , asta teoretic daca pun 1,4 castig la privire binoculara dupa ce impart la 2 lumina de la oglinda de 250 ... si fara sa iau un calcul perderile prin prisme ... asta daca am inteles bine ce zice tipul asta :
https://www.cloudynights.com/topic/61467-binocular-vision-summation/#entry792719