-----------------------------------
Skyliner
06 Iun 2017 12:13


-----------------------------------
La miezul noptii duminica ora 12, si am urmarit pata pana trecerea ei pe partea cealata.
De menitonat faptul ca am observat marea pata rosie si prin makul de 102 dar si prin telescopul newtonian folosind un diametru de 76mm cu ajutorul unui capac cu o gura laterala cea ce ma uimit, nu ma asteptam la asa ceva. 
Deci s-a vazut binisor la acest mic diametru, ma mir ca nu ai observat-o la un diam de 90mm, poate sseingul e de vina. :roll: 
La capacul original i-am facut o gaura cu diam fix de 76mm off axis adica sa nu bata oglinda secundara in ea dar nici sa nu treaca de marginea oglinzi primare. Se poate adapta usor un filtru solar.
Oglinda secundara e mica la un sistem  f6,1 adica instrumentul are o obstructie centrala de 18% oglinda secundara are axa mica are 38mm si axa mare 54mm. Astfel mi-a permis sa fac gaura cu un diam mai mare din cate cunosc si aici poate ma insel la un telescop skywatcher 8 inch f6 dobson obstructia e de 25%.

Aseara sa deschis umpic cerul si am observat cateva duble cu o luneta scurta ruseasca de 50/320mm
Algieba si Castor folosind ocularul de 4mm plossl s-au rezolvat usor dar nu le-am putut separa.
Apoi m-am uitat la Jupiter si Luna, cu mica luneta am remarcat cele 2 benzi ale lui Jupiter tot cu oc. de 4mm.
A fost o iesire rapida cerul era inorat doar partea vestica, sud, sud est, era o deschidre, in rest erau nori Luna avea un mic cearcan de un rosu sters in jurul ei vizibil mai bine prin luneta la 16x oc 20mm.