-----------------------------------
tudor
21 Iun 2017 16:14


-----------------------------------
Normal ca apertura mare o sa dea lumina multa nu asta vroiam sa spun. Cu cat mai mare cu atat mai multe detalii. Semnez si eu pentru "forta bruta a aperturii" :)
Dar eu ii raspunsesem lui sternchen, care intrebase daca merge la aperturi mici un filtru. Eu am dat exemplu mai sus cu M57, care cu apertura mica a Tairului de numai 67mm, am putut vedea pe cerul din Bucuresti "gaura" nebuloasei, numai cu filtru UHC din dotare. Fara filtru se vedea ca o pata omogena, nici urma de "gaura". De aici trag concluzia ca  si la aperturi mici, ca sa vezi mai multe detalii ale nebuloaselor, este aproape obligatoriu sa ai la cingatoare un filtru de banda ingusta. Aceeasi poveste am avut-o si cu M1 dar cu newtonianul de 130mm. Cu filtru se vedea cu vedere periferica iar fara filtru nici urma de M1. Deci chiar si cu aperturi mici, un filtru face diferenta la nivel de detalii sau diferenta intre a vedea si a nu vedea o nebuloasa. In seara asta, daca e senin, o sa trag o ochiada  la nebuloasele din Casiopea si o sa revin cu informatii.