-----------------------------------
FlorinC
22 Iun 2017 17:19

Observatii cu luneta de 102mm
-----------------------------------
Ladies and gentlemen...I'am back in business !!!
Aseara (18.06.2017) a dat Dumnezeu un cer de exceptie...Erau atatea stele pe cer...ca la inceput mi-a venit greu sa disting constelatiile...Calea Lactee aveam impresia ca o sa imi cada in cap...Imi aducea aminte de noptile de odinioara de la Muntele Rosu...unde stateam pe spate in iarba si aveam impresia ca putem atinge stelele cu mana...(e drept ca dupa cateva pahare de palinca de la Baia Mare...totul ti se pare posibil...). 
Pregatisem din timp luneta 102/660 SLT si montura ei si de asemeni Seben-ul de 150/1400 (catadioptric) pe care aveam de gand sa il colimez la stea. Dar am GRESIT. NU te apuci de "reparat", surubarit...colimat...cand ai un cer de exceptie !!! Singurul lucru care trebuie facut, este sa treci la observatii...Am lasat balta colimarea dupa mai multe incercari (Spica a fost "modelul" care a pozat...draguta...dar cam prea departe...) si am trecut la partea interesanta a noptii.
Apreciez conditiile de observatie undeva la 8...8.5/10. Planul era sa recuperez timpul pierdut (din cauza de vreme proasta) si sa observ ce se mai poate din Messierele de primavara...si apoi sa continui cu cele de vara. Pana sa incep observatiile (am pierdut timpul cu colimarea...) Virgo si Coma Berenice s-au ascuns dupa mesteacanul din fata casei...M84, M86, M87, M89, M90, M98, M99, M100...ratate #&@#&@#!!!
In CVn - M106 (NGC 4258) mag. 8.4, D=19x8arcmin, cu DSO SPlossl 32mm - Faint, cu TV Plossl 25mm - binisor, cu TV Plossl 25mm + TV 2x barlow, bine dar fara detalii.
Tot in Cvn - M 94 (NGC 4736) mag. 8.2, D=7x3arcmin, cu TV Plossl 25mm se vedea binisor, fara detalii, cu TV Plossl 25mm + TV 2x barlow, mai bine dar tot fara detalii.
Am trecut apoi la UMa:
M 101 - Pinwheel Galaxy (NGC 5457) mag. 7.9, D=22arcmin, cu TV Plossl 25mm fuzzy, cu TV Plossl 25mm + TV 2x barlow, un pic mai bine.
M 97 - Owl Nebula (NGC 3587) mag. 9.9, D=3.4x3.3arcmin, fuzzy chiar si cu 25mmTV Plossl + TV 2x Barlow, cu 25mm TV Plossl cu vedere periferica
M108 (NGC 3556), mag. 10, D=8x1arcmin, cu 25mm TV Plossl doar cu vedere periferica, un pic parca mai bine cu 25mmTV Plossl + TV 2x Barlow...
M109 (NGC 3992), mag. 9.9 cu 25mm TV Plossl + TV 2xbarlow, parca ar fi fost ceva langa Phecda...dar nu sunt sigur. Pe M109 nu o bifez ca observata. Am de g and sa revin cu Dob 8" sa mai fac o vizita...si la M108 si la M109.
Am mers apoi in Serpens (Ser) la:
M16 Eagle nebula (NGC 6611), mag. 6.4, D=7arcmin. 25mm TV Plossl...Superb !!!, cu 25mmTV Plossl + TV 2x Barlow pur si simplu Impresionant. M16 a devenit una dintre DSO-urile mele preferate. Uaaau.
Apoi in Ophiuchus (Oph):
M9 (NGC 6333), mag. 7.7, D=9.3 arcmin, cu 25mm TV Plossl - fuzzy, cu 25mmTV Plossl + TV 2x Barlow mult mai bine conturata.
M10 (NGC 6254), mag. 6.6, D=15.1 arcmin, cu 25mm TV Plossl se vedea bine dar si mai bine cu 25mmTV Plossl + TV 2x Barlow
Intentionez ca dupa ce trec in revista Lista Messier sa reiau in tihna...catinel...catinel...cu Dob 8" toate DSO-urile pe care le-am zarit cu coada ochiului (vedere periferica) sau care au parut "fuzzy"...pufoase si mici...infime...
Un bec de pe strada care apare dupa un acoperis, ma face sa ma gandesc la achizitionarea unei arme cu aer comprimat si sa incerc sa vad daca mai sunt in stare de FB-uri ca pe vremuri in armata...Dar nu stiu cat bate o jucarie d'asta...Poate e mai simplu si mai ieftin sa imi construiesc un paravan.