-----------------------------------
FlorinC
23 Iun 2017 13:42


-----------------------------------
Tudor,
Am o lista cu Messierele puse pe anotimpuri si constelatii. Le-am luat la rand pe cele care nu le vazusem...sunt multe la care am incercat si n-am vazut nimic si bineinteles nu mi le-am bifat...Cerul era curat si poluarea luminoasa relativ slaba de data asta (18.06.2017) pentru ca observam de acasa (un sat unde poluarea luminoasa vine de la biserica si de la un bec nenorocit care am de gand sa il ..."aranjez" cumva...). 
Am vrut sa vad alte DSO-uri dar cum spuneam in raport...mi-am pierdut vremea la inceput cu colimarea newtonianului de 150/1400...si le-am pierdut dupa un copac. La M109 am insistat si nu am observat nimic...la M108 fuzzy...cu vedere periferica dar de vazut am vazut-o. M97 la fel de fuzzy (de altfel, dupa insemnarile mele, M97 am mai observat-o si pe data de 16.03.2017 - n-am trecut in tabel cu ce instrument...am sa verific). Nu ma apuc sa spun bla...bla...bla-uri...eu scriu ce vad...ce nu, spun ca am incercat si am sa revin. Scriu doar ca sa impartasesc experiente...emotii, nu ca sa ma dau rotund cate M-uri mi-am bifat eu pe lista. Nu ma intereseaza sa imi etalez "muschii mei in astronomie" (pe care nu ii am). Sincer sa fiu, chiar ma amuza neincrederea...