-----------------------------------
Mircea Pteancu
30 Iun 2017 13:49


-----------------------------------
Azi am primit un mesaj privat pe CN de la un amator din Statele Unite care a efectuat si el experimente cu oculare Galilei.
A citit ce am scris eu despre aceste oculare si a devenit curios.
Datorita cerintei de confidentialitate si a dorintei de a evita ''mistocareala'' ,nu pot sa va spun userul.
Iata o parte din mesajul sau ,  incredibil probabil pentru cine nu a facut el insusi teste cu asemenea oculare.

''...Believe it or not, a single plano-concave lens may more sharp at the exact center than Delos and Brandon eyepieces, from my experience! That is very hard to believe, but it may be true. Of course, the singlet also has MANY problems, but the clarity might be the finest of all...''

Sunt de acord cu corespondentul meu , ocularul Galilei are mari si multe probleme dar sunt de acord si in privinta claritatii exceptionale pe axa optica si in apropierea ei.
Neavand oculare Delos si Brandon , nu pot decat sa am incredere in afirmatiile corespondentului meu ,care a facut  efectiv asemenea comparatii.
Imaginile de stele duble si multiple ,vazute prin telescopul newtonian Hinds de 158mm si ocularul Galilei - 9mm , au fost printre cele mai frumoase din intreaga mea activitate  de astronom amator.

Nu voi incheia fara a reaminti ca ocularul Galilei este extrem de neprietenos cu utilizatorul , are camp foarte mic - dar mult mai mare la grosismente mari  decat te-ai astepta , nu are ''eye relief'' , contrazice toate reflexele deja formate de urmarire a astrilor prin instrumente azimutale , este foarte sensibil la pozitia corecta a ochiului fata de ocular si nu  ajuta la centrarea obiectului - nu stii niciodata daca obiectul este pe axa sau la distanta.

Cine insa reuseste sa depaseasca toate cele de mai sus , sare direct la warp 7.

Mircea