-----------------------------------
dragos.n
19 Iul 2017 06:27

Un nou satelit ultraluminos
-----------------------------------
Asa cum au promis, rusii au lansat un nou satelit, numit Mayak, despre care spun ca va fi mai luminos decat statia spatiala. 

Satelitul a fost lansat vineri, si are forma unei piramide din Mylar reflectorizant, fiecare fata avand o suprafata de 16meti patrati. 

Atentie, satelitul v-a avea o viata destul de scurta, datorita suprafetei mari si masei extrem de reduse. si conform calculelor, intr-o luna va incepe sa coboare de pe orbita stabilita. Din fericire, datorita orbitei foarte inclinate, va trece cam de doua ori in fiecare seara in zona in care poate fi observat din tara noastra.

Astfel, in aceasta noapte, la 1:21 va trece chiar pe deasupra Romaniei. Si din locatia mea va mai fi vizibil maine seara pe 20 iulie,in jurul orei 23:54,  cand va fi deasupra Georgiei, si dupa 96 de minute la ora 1:30, cand va trece din nou pe deasupra tarii noastre. Durata de vizibilitate cam 12 minute. Deci e bine sa fiti pe faza cu 7 minute inainte de ora trecerii la altitdine maxima, pe care am dat-o.

Informatii despre pozitie gasiti aici

http://www.n2yo.com/?s=42830

PS. Datorita faptului ca de abia imi incepusem cafea, initial am comis niste erori asupra orelor si datelor trecerilor. Corectate intre timp.