-----------------------------------
Mircea Pteancu
27 Iul 2017 13:19


-----------------------------------
Nu am putut sa vad ce telescop are Diana , linkul nu functioneaza.
Sunt intrutotul de aceeasi parere in privinta maririlor mari ca fiind nepotrivite pentru acromate scurte.
Dar maririle din gama 20-30x ,trebuie sa dea imagini bune intr-o luneta scurta F/5 daca ocularul este macar un Plossl.
Ma tem ca Diana a primit oculare Super.
Inafara de problema generata de prisma care neaparat trebuie inlocuita , eu o sfatuiesc pe Diana sa cumpere doua oculare Plossl.
Eu am folosit si folosesc lunete scurte si sunt multumit de imaginea obtinuta cu un Plossl de 25mm si unul de 9mm.
Desigur , la marginea campului vizual apar aberatii , stelele apar un pic mai ''grasute'' , dar le trece :D cand muti telescopul si le aduci in partea centrala a campului vizual.
Sa nu uitam ca la lunete scurte ,vorbim de campuri cu adevarat mari de trei sau patru grade.
In luneta mea de 60mm x 260mm ,obtin cu Plossl Sirius 25mm ,un camp de cinci grade la 10.4x.
Cu ocularul Plossl Revelation de 9mm ,obtin 29x si ma cam opresc aici.
Numai cine nu a facut asemenea observatii , nu stie cate se pot vedea la aceste puteri de marire modeste dar in campuri vizuale cu adevarat uriase.
Mai ales acum ,in aceasta parte a anului , mai ales in Calea Lactee,mai ales in Cygnus.

Succes ,Mircea