-----------------------------------
zoth
30 Iul 2017 12:50

Mak ED experiment
-----------------------------------
Nu, nu va fi vorba de un mak extravagant cu sticle ED ci despre alaturarea a doua concepte care la prima vedere nu au o legatura directa: corector Maksutov + obiectiv ED, o idee mai veche ...  :D . Este important de subliniat faptul ca obiectivul care intra in aceasta combinatie trebuie sa aiba spectrul rezidual mic, deci sa fie ED.
Combinatia propusa are ca scop incercarea de balansare intre zona superioara si cea inferioara a focal shift-ului pe care il prezinta un dublet cu spectru rezidual mic (ED). Rezultatul ar trebui sa duca la un raspuns cromatic mai curat.
Am facut cateva incercari in soft si se pare ca functioneaza. Rezultatele nu sunt spectaculoase insa orice imbunatatire a raspunsului cromatic la o luneta este bine venit.
In prima imagine de mai jos puteti vedea raspunsul unui ED si curba focal shift in partea stanga si rezultatul combinatiei ED + corector Maksutov in partea dreapta.
A doua imagine arata spotul axial pentru ED in stanga si spotul combinatiei in dreapta. Comparand valorile RMS ale spoturilor cu limitele de difractie in fiecare dintre cele doua cazuri vedem o imbunatatire in cazul combinatiei.

Nu aveam de gand sa prezint aceasta nazdravanie pe forum daca intamplator nu dadeam peste o chestie foarte asemanatoare pe net. Se pare ca altii o propun pentru obiective apo cu rezultate semnificativ mai bune. Din pacate alte materiale pe tema asta nu am gasit iar cel peste care am dat nu este free  :( 
http://opticalengineering.spiedigitallibrary.org/article.aspx?articleid=1088885

Idei, comentarii, pareri, astept pe acest thread ...