-----------------------------------
dragos.n
31 Iul 2017 10:26


-----------------------------------
Sunt facute masuratori de catre sateliti. Si in conditiile unui ''minim'' solar plin de CME-uri foarte mari, se constata o crestere a radiatiei UV relativ la fostul minim.

Evident ca au existat si predictii, conform carora, acest minim prin care trecem urma sa fie caracterizat de o activitate solara si mai scazuta decat la ultimul. Chiar se vorbea ca va urma un nou minim Mauder.  Anul asta au fost pana azi 54 de zile ''spotless'', in timp ce in 2009 au fost 260. Nu sunt 11 ani, pentru ca fostul minim a fost intarziat cu vreun an si jumatate. Dar conform calendarului, acum suntem in plin minim. 

Pe de alta parte, la ultimul minim m-am uitat la soare, de foarte multe ori, inclusiv cu ochiul liber, in plina zi, si nu imi aduc aminte sa fi fost alb. Era galben, cum il stiam de mic copil.

Retinerea mea initiala fata de relatarile americanilor venea tocmai datorita poluarii si a chem-con-trailsurilor care sunt mai multe acolo. Dar ziua de 29 Iulie a fost extrem de senina, dupa un sir de zile cu ploaie. Nici urma de nor sau chem-suri. Si un cer de un albastru curat, intens, nu spalacit, cum e azi, spre exemplu.